tiistai 1. joulukuuta 2015

1. luukku, Mitä meillä syödään?

Jouluotsikko
On vuoden ensimmäinen joulukuinen päivä ja on aika avata ensimmäinen joulukalenterin luukku. Viime vuoden joulukalenterin yhteydessä toivottiin postausta meidän koirien ruokinnasta. Siitä asti on luonnoksissa ollut postausaihio, mutta enpä ole saanut sitä aikaiseksi julkaista. Nyt sain vihdoin inspiraatiota aiheen loppuun viemiseksi.

Meillä koirat syövät pääsääntöisin raakaruokaa keitetyllä riisillä ja vitamiineilla höystettynä. Aku on syönyt raakaa kanan jauhelihaa kolme vuotiaasta lähtien. Sillä todettiin allergiatestin perusteella vehnä- ja kaura-allergian lisäksi varastopunkkiallergia, joten teolliset kuivanappulat eivät enää koiralle soveltuneet. Muutaman kerran ostettiin Akulle eläinklinikalta hypoallergia-nappulaa, mutta nappulan hinta oli niin suolainen ja nappuloiden kanssa puljaaminen pakastesäilytyksessä oli aikaa vievää, joten siirryttiin raakaruokintaan. Allergiatesti näytti punaista myös naudalle, possulle ja peuralle, joten lihan suhteen kana oli seuraavaksi paras vaihtoehto proteiinin lähteeksi.
IMG_1516
Tahvo siirtyi raakaruokaan puolen vuoden iässä meille tullessaan. Tahvo ei suostunut syömään nappulaa, ja paastosi sen takia useita päiviä. Moni varmaan nyt ajattelee, että miksi puutuin koiran nirsoiluun, ja ettei koira itseään nälkään tapa ja kyllä nappulakin alkaa maistua kun ei muuta tarjota. Näin minäkin ajattelin ensialkuun ja uskoin että nirsoilu johtui uuteen kotiin muuttamisesta. Nirsoilu ei kuitenkaan vähentynyt, ja paastopäiviä alkoi tulla aina vaan enemmän. Tahvo oksensi tyhjää mahaansa päivittäin. Oksentamisen myötä koiralla tulehtui kitarisat ja kipeän kurkun myötä ruoka ei maistunut senkään vertaa. Eli nirsoilusta tuli ärsyttävä oravanpyörä joka vaati korjaantuakseen eläinlääkärikäynnin ja antibiootit.

Meillä koirat siis syövät raakaa lihaa ja liisteripuuroksi keitettyä riisiä vitamiinien kera. Miksi koirat eivät sitten ole kokonaan raa'alla? Alunperin Akun allergisoimatonta ruokaa mietittäessä eläinlääkäri suositteli yrjölän puuroa lihan kylkeen rauhoittamaan vatsaa. Itse en silloin tiennyt koirista paljonkaan tai varsinkaan raakaruokinnasta, joten tottelin eläinlääkärin neuvoa. Ruoka maistui koiralle hyvin (mikäpä nyt ei kultaiselle noutajalle maistuisi), joten jatkettiin useita vuosia samalla mallilla ruokintaa. Liisteripuuro on ollut Akulle hyvä lisä lihan kylkeen, sillä pelkkä liha kerää koiran vatsaan ilmaa ja vatsa menee kuralle. Oman ja koiran hyvinvoinnin vuoksi ei olla jätetty puuroa pois ruokavaliosta
IMG_1508
IMG_1544 Tahvon kohdalla täysraaka olisi mahdollista. Tahvo ei liiemmin tykkää puurosta, ainankaan jos sitä ei ole kunnolla sekoitettu lihan kanssa. Lihana Tahvo syö kalkkunajauhelihaa, mikä on hieman rasvaisempaa kuin kanan jauheliha. Nyt olen hiljattain lisännyt lihan määrää ja pienentänyt puuron osuutta. En kuitenkaan halua jättää riisiä kokonaan pois, koska se kuitenkin suojaa ja tasapainottaa Tahvonkin vatsaa. Lihan lisäämisen jälkeen Tahvollakin on ollut havaittavissa ilmavaivoja, mutta seuraan nyt tilannetta jospa maha rauhottuisi ajan kanssa. Jos ei, niin täytyy arvioida tilanne uudestaan.

Otin alku syksystä selvää mitä vitamiineja Akulle ja Tahvolle tulisi antaa, koska puuro-liha-ravinto ei ole kovin vitamiinirikasta. Hetken Katiskan sivuja selattuani kävin ostamassa kaupoista vitamiineja ja hivenaineita ja laskin koirien tarvitsemat määrät. Nykyisin molemmille koirille menee aamuisin B- ja E-vitamiinia sekä magnessiumia. Nämä aamulla, koska ovat vähemmän tärkeitä ja ei haittaa vaikka joka aamu ei ehtisi/jaksaisi vitamiineja lisätä. Iltaruuan yhteydessä menee C-ja D-vitamiinia, kalsiumia, sinkkiä, lohiöljyö ja nivelvalmisteina MSM ja glukosamiini. Kerran viikossa koirat saavat maksaa ja pari kertaa viikossa kananmunaa. Vitamiineista ja muista lisistä opiskelen koko ajan lisää, joten satsi saattaa ajan saatossa muuttua suuntaan jos toiseen. IMG_1552

Minkäslaista ruokaa teidän koirat syövät? Onko ruokinnan kanssa jouduttu pähkäilemään?

9 kommenttia:

  1. Kiva postaus !:) Meillä kultsu syö 50/50 ruokintamallilla, josta kirjoittelin juurikin eilen postausta :>

    http://suninmypocket-kaisa.blogspot.fi/2015/11/syomaan_30.html#comment-form

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Käynpä lukasemassa teidänkin ruokinnasta! :)

      Poista
  2. Mielenkiintoista lukea muiden ruokinnasta, ihmiset käsittävät raakaruokinnan aina niin vaikeaksi :D Itse tein myös hilja ruokinta postauksen http://koiriamaalta.blogspot.fi/2015/10/teurasjatetta-lautaselle.html
    Meillä siis koirat raa'alla kokonaan, varalla on nappulaa, jos vaikka reissataan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on niin totta! Itsekin ensi alkuun raakaruokintaa vieroksuneena voin samaistua ihmisiin jotka pelkäävät "hajottavansa" koiran ruokkimalla niitä raa'alla. Nyt olen huomannut ettei ne ruokkimalla kuole, ja kaupan päälle voivat hyvin ja ovat aktiivisia.

      Poista
  3. Mielenkiintoista! :) Minusta on aina jännä kuunnella toisten ruokintakokemuksia ja sitä, kuinka on onnistuttu löytämään arkeen soveltuva ja silti koiralle sopivin ruokavalio. Meillä 13 viikkoinen pentu syö nyt lähinnä nappulaa, välillä jogurttia ja joka päivä vähän jauhelihaa, määrää kasvatellaan. Tarkoituksena on siirtyä noin 50/50-ruokavaliolle. Olen ajatellut että jos vaan nappulat sopivat jatkossakin niin annan niitä lihan lisäksi, ainakin meidän käyttämissä nappuloissa on hyvin vitamiinit mukana. Kaikenlaisia ekstra-ravinnepommeja (munia, maksaa ym) myös aion antaa, täytyy vähän tutkia että kaikki tärkeät aineet tulevat saaduiksi. :) Eikös kotimaista kalaa voi antaa jos sen käyttää pakastimen kautta...? Tähänkin täytyy perehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin suosisin nappuloita raa'an rinnalla jos ne vain sopisivat meidän koirille. Ei tarvitsisi puljata noiden vitamiinien kanssa niin valtavasti. Toisaalta, nyt ainakin tiedän tarkasti mitä koirani syövät ja mitä lisiä ne saavat. Ehkä seuraavan koiran kohdalla kokeilen 50/50-ruokavaliota.

      Järvikalat tosiaan suositellaan käyttää pakastimen kautta niin niissä mahdollisesti elävät lapamadot kuolevat. Tai ilmeisesti tämä koskee petokaloja, kuten ahvenia ja haukia. Itse tosin käyttäisin myös muut järvikalat pakkasen kautta. Toinen vaihtoehto on kypsentää kala. Ainakin meillä kypsennetty kala maistuu koirille paremmin kuin raaka.

      Poista
  4. Hyvä postaus! On aina mielenkiintoista lukea muiden ruoka tottumuksista ja mitä kukakin on valinnut parhaaksi vaihtoehdoksi. Meillä ollaan tapeltu ruokailun kanssa jo pitkään. Kaiken koira kyllä syö, mutta lihasta tulee ilmavaivoja ja luita ei voi syöttää ollenkaan. Meillä ollaanki tällä hetkellä vähän sekasyöjiä, ennenkö löydetään se meidän juttu! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän se sopiva ruoka teillekin löydy! Jos ei täysin raaka niin sitten vaikka tuo sekaruoka. Pääasia että koira voi hyvin ja on terve. Tsemppiä sopivan ruoan etsintöihin! :)

      Poista
  5. Normaalisti aamusta 1,5dl nappulaa turvotettuna + illasta ~160g lihaa. Nappulana toimii tällä hetkellä sekoitus ProBoosterin minimedium adultia, saman merkin sennua ja HHC kanariisiä, johon ollaan vaihtamassa, kunhan tämä sekoitus loppuu. Molemmat siis siirtyvät samalle nappulalle ensimmäistä kertaa ikinä, helpottaa paljon elämää sekä vaihdettiin halvempaan nappulaan. Meidänkin ruokintapostaus kaipaisi päivittämistä, jonain päivänä.

    VastaaPoista