Aku

Virallinen nimi: Salumin's Harry Potter
Kutsumanimi: Aku, Aksu, Aagertsu
Rotu: Kultainennoutaja
Syntymäpäivä: 25.4.2006
Kuollut: 4.7.2016
Karvattaja: Salumin's-kennel

      Aku on kastroitu kultainennoutaja uros. Aku tuli meille syksyllä 2009. Tullessaan Aku oli sisäsiisti ja osasi peruskäskyt, kuten istu, paikka ja saa ottaa. Pysyy lähes aina myös vapaana ollessa hallinnassa. Muutaman kerran se on karannut meidän pihalta naapurin pihalle hajujen perässä. Aku oli ihanteellinen ensimmäinen koira, helppo ja lempeä. Nopeasti Aku oppi uusia temppuja ja komentoja meillä.
     Aku tykkää olla matkassa mukana. Aina kun ollaan lähdössä kauppaan tai mökille, koira on odottamassa auton takakonttiin pääsyä. Sitten sitä ollaan niin maansamyyneitä jos ei pääsekkään mukaan.  Välillä Aku esittää ymmärtämätöntä koiraa, kun se ei viitsi väistää tai tehdä mitä siltä pyydetään. Aku kuitenkin on suhteellisen viisas koira. Se osaa paljon käskyjä ja vaikka ei aina sanoisikaan samalla tavalla kuin yleensä, niin koira jostain syystä tietää mitä pitää tehdä.
     Aku on sosiaalinen persoona. Se tykkää kaikista koirista. Lenkilläkin pitäisi päästä jokaisen vastaantulijan kanssa leikkimään. Harvemmin olen sen kuullut rähisevän tosissaan kenellekään. Koirapuisto on Akun lempi paikka. Sen kyllä huomaa, koska koira on äärettömän väsynyt ja MUSTA siitä kaikesta kierimisestä ja painimisesta kotiin tultaessa. Akulla on myös muutama koirakaveri jotka käyvät meillä kotona leikkimässä. Sillonkin riittää vauhtia ja vaarallisia tilanteita.
      Aku viettää nyt leppoisaa perhekoiran elämää.  Saa olla ihan niin laiska kuin haluaa. Tosin toinen koiramme pitää  Akun mielen virkeänä ja nuorekkaana. Vanhuus ei vieläkään paina Akua, vaan herra jaksaa juosta nuoremman koiran perässä ja pitää hierarkiaa yllä.


Harrastukset

     Akun kanssa on yritetty harrastaa agilitya ja tokoa. Omalla pihalla Aku loikkii ja suorittaa agiesteitä ja jaksaa keskittyä hetken tokon seuraamiseen. Kuitenkaan niin paljon motivaatiota Akulla ei ole, että se olisi ihan innoissaan näistä, palkkauksista huolimatta. Talvisin Akun kanssa on vedetty rekeä. Siihen ei kuitenkaan ole ollu kunnon valjaita tai rekeä joten ei olla rasitettu koiraa kovinkaan paljon. Ehkäpä ensi talvena sitten on kunnon valjaat tähän touhuun :) Lumi on Akun lemppari. Kun ensilumi sataa maahan, koiran olemus muuttuu täysin. Se on aivan intona kun saa kieriä kylmässä lumessa. Lisäksi Aku rakastaa pulkkaleikkejä. Kun me laskemme mökillä mäkeä, Akusta on mukava juosta pulkan vieressä ja ottaa lapasesta kiinni ja vetää mäki alas. Tarkoituksena olisi vielä jokin päivä aloittaa Akun kanssa kaverikoiratoiminta. Aku rakastaa rapsutuksia ja huomion osoituksia, joten tämä harrastus voisi olla molemmille mieluinen.


Terveys

     Aku on perusterve rotukoira. Akulla on todettu monia ruoka-aineallergioita, jonka takia se ei voi syödä normaalinappulaa. Aku syö pääsääntöisesti ylikeitettyä riisiä ja kanajauhelihaa raakana. Lisukkeeksi Aku saa silloin tällöin piimää, viiliä tai jugurttia, milloin mitäkin jääkaapista sattuu löytymään. Lisäksi ollaan annettu vitamiineja ruuan sekaan jotta tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet tulisivat saaduiksi. Joskus Aku saa kallista hypoallergisten ruokaa eläinlääkäriltä, esimerkiksi jos ollaan kesälomareissulla tai muuten paikassa jossa ei voi säilyttää helposti pilaantuvia ruokia. Lääkärissä Akua ei ole tarvinnut käyttää kovinkaan usein. Muutaman kerran ennen allergioiden toteamista sillä oli korvatulehduksia, mutta nekin ovat loppuneet oikean ravinnon ansiosta. Toivottavasti koira saa elää vanhuusajankin sairauksitta ja terveenä.


Mitä Aku osaa?  

     Akulle on opetettu jonkin verran erilaisia temppuja. Ruualle persolle koiralle on helppo opettaa mitä eriskummallisempia temppua, koska koira kiipeää vaikka puuhun namin perässä. Lisää opetellaan aina hyvän tempun sattuessa kohdalle.

Aku osaa:
     - istu
     - maahan
     - paikka
     - tassu
     - molemmat tassut
     - kökötä (kurre asento)
     - kieri
     - pyöri
     - kova sana
     - sivu
     - seuraa
     - kukkuu (jalkojen välistä takaa päin kurkistus)
     - pois
     - peruuta
     - kuiskaa (nuolasee korvaa)
     - etsi
     - kumpi käsi ( haistaa makupalan kädestä ja merkkaa sen)

3 kommenttia:

  1. Käyttekö Useesti Koirapuistossa? :)

    VastaaPoista
  2. Ei kovinkaan usein, mutta yleensä silloin kun on kuiva ja viileä keli. Eli nyt talvella ei olla käyty ollenkaan ja keskikesällä on liian kuuma. :)

    VastaaPoista