sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Vuosi 2015 numeroina

Jos en omistaisi koiria, olisi minulla rutkasti rahaa. Vai olisiko? Minulla olisi varmasti jokin muu tuhlailun kohde, kuten käsityötarvikkeet tai valokuvaus. Ainakin elämä ilman koiria olisi hyvin tylsää. Harvemmin sitä kuulee että kenelläkään olisi liikaa rahaa, ei ainakaan tällaisella tavallisella työttömällä opiskelijanalulla. Mutta miksi en kuluttaisi itse hankittuja varojani kahteen hyvin rakkaaseen nelijalkaiseen karvatassuun? Menneen vuoden kululaskelmat paljastivat kuinka suuren loven koirat jättivät lompakkooni, kun listasin koiramaiset menot yhden otsikon alle (täällä).


= 3305,45€!!!

Kääk, mikä summa! Vaikka koirat ovat minulle hyvin rakkaita ja omaan lievän (vaiko kuitenkin suuren) välineurheilu- ja minulle-kaikki-nyt-heti-syndrooman, niin jotain rajaa kuitenkin!!
Vaikka en suuremmin kiinnittänyt huomiota mihin rahani käytin, vaan ostin mitä oli tarve, en silti odottanut summan olevan noin suuri. Tuohan on vajaan kolmen kuukauden palkka pelkästään koiramaisiin menoihin. Mitä nämä menot sitten olivat? Kulut koostuivat pääpiirteittäin koirien ruokinnasta, harrastuksista, eläinlääkärikuluista, luennoista ja lopuista vähemmän tarpeellisista asioista. Tarkan erittelyn voi käydä lukemassa koiraharrastuksen kulut -sivulta.

1
Nii'in siinä ne nyt olisi. :|

Vuoden kokonaiskulut olivat siis huimat 3305,45€. Suurin osa siitä, toisin sanoen yksi kolmasosa koostui kaikesta vähemmän tarpeellisesta kuten koirien leluista, herkuista ja tuliaisista. Suurin menoerä tässä muut-osiossa oli uusi kamera. Hetken mietin laitanko sitä ollenkaan tähän laskelmaan, koska eihän se itse kamerana liity koiriin. Otin kameran kuitenkin huomioon laskuissa (907€), koska pääsääntöisestihän sillä kuvataan koiria ja näin ollen se liittyy koiramaisiin menoihin. Ilman kameraa ei olisi kuvia koirista. Olisin siis voinut periaatteessa säästää 1103,74€ menneenä vuotena, eli käytännössä yhden kuukauden lähihoitajapalkan verran. Tekstiilit sisältävät koirille ostetut vaatteet, pannat, valjaat, pedit yms. sekä itse valmistamieni pantojen ja muiden varusteiden materiaalikulut. Näihin kului rahaa onneksi suhteellisen vähän, vain hieman yli 200 euroa. Tämäkin summa olisi toki voitu säästää, tai ainakin pitää summa pienempänä, jos olisin itse ommellut enemmän. Tässä tuli kuitenkin laiskuus ja taidot vastaan.

Toiseksi suurin menoerä menneenä vuotena oli harrastukset, johon kuuluu suurena osana myös agility. Kaiken kaikkaan 27% kaikista kuluista koostui harrastuksista. Erittelin agilityn omaksi osiokseen, koska se on kuitenkin yksi suurin rahan kuluttaja näissä kuluissa. Agilityn menot koostuvat vain kisoista ja treenimaksuista. Tosin tähän ei ole edes laskettu auton bensakuluja, joita on kertynyt kisapaikoille ja treeneihin ajoista. Varmasti parilla sadalla eurolla on tullut ajeltua pitkin Suomea kisojen ja treenien perässä. Tämä ei siis ole halpa harrastus, vaikka onhan niitä kalliimpiakin olemassa. Toisaalta, mieluusti minä maksan hyvästä opetuksesta, kunnon treenitiloista ja turvallisista harrastusvälineistä. On se kuitenkin hintansa arvoista.

Yllättäen vasta kolmanneksi eniten rahaa kului kahden koiran ruokintaan. Olin olettanut tämän olevan, jos ei suurin, niin ainakin toiseksi suurin rahan syöjä. Yllättäen kahden ison koiran ruokintaan meni vain hieman vajaa 700€, mikä on mielestäni vähän. Meillähän koirat ovat raa'alla, mutta jos nämä söisivät nappulaa, summa olisi ollut varmasti paljon suurempi, koska en syöttäisi markettien halpanappulaa. Hyvinvointikuluihin kului rahaa 420 euroa, mikä sisältää myös ruokintaan sisältyvät vitamiinit, hivenaineet ja nivelvalmisteet. Näistä ei olisi juurikaan voinut säästää, koska kyllähän koiran täytyy saada syödäkseen, ja koska ne ovat raa'alla, vitamiinit ovat oleellinen osa ruokintaa.

Alkaneelle vuodelle kaavailin samanlaista projektia koiramaisista menoista, koska tämä auttaa oikeasti huomioimaan kuinka paljon ne koirat maksavat. Samalla jää kaikki turha krääsä ostamatta, tai ainakin toivon niin. Tällä hetkellä ostoslistalla ei ole koirille mitään akuuttia. Treenikulut toivottavasti pysyvät kurissa, vaikka tulevalle kesälle on kaavailtu jo monia agilitykisoja. Vuoden päästä taas nähdään mihin ne rahat ovat huventuneet.

Piditkö sinä kirjaa koiramaisista menoista viime vuonna? Ajattelitko seurata rahan käyttöäsi tänä vuonna?

2 kommenttia:

  1. Mä aattelin tehä tämmösen sitte vuodesta 2016 :D mut pelkään kovasti, et mikä summa sielt pamahtaa xd

    VastaaPoista