torstai 29. marraskuuta 2012

Koiran pentu sairastaa

     Tahvolla on ollu nyt noin viikon verran yskä. Se on leikkiny sellasta minisikaa röhkimällä ja kurnuttamalla. Kävin sit eläinlääkärissä kysymässä et mitä se vois olla. Veikkasivat siellä sen olevan kennelyskä tai nenäpunkki. Sanoivat et jos ei ala paranee ni sit tulee koiran kanssa uudestaan. Varasin sit ajan Tahvolle tiistaiks ku aloin epäillä et se on kennelyskää ku ei menny ohi vaa alko pahentua. Onhan se hyvä varmistaa ettei mee sit levittää helposti leviävää tautia koirakouluun tai koirapuistoon.
     Tiistaina en ite päässy viemää koiraa lääkäriin, koska olin itse töissä. Iskä vei sen miun puolesta. Olin kirjottanu iskälle lapun et mitä sen piti kysyy siellä. Eläinlääkäri diagnosoi taudin onneksi nenäpunkiksi. Saatiin siihen lääkkeet joka annetaan kolme kertaa kolmen viikon aikana. Aku sai saman lääkkeen varmuuden vuoksi.
     Eläinlääkäri oli sit samalla tutkinu Tahvon muutenkin läpikotaisin. Iskä oli kysyny et mitä oli tehvävissä kun Tahvo pissii ympäri taloa kun myö tullaan kotiin. Eläinlääkäri kysy että nuoleeko Tahvo takapuoltaan tai pippeliään. Kyllähän se sitä vähän normaalia enemmän tekee kun näin kysyttäessä miettii. Iskä saikin sit taistella koiran kanssa, että sai siltä pissinäytteen. :D Ei se kuulemma nii vaikeeta ollukkaa. Näyte tutkittiin samantien ja sieltä selvisikin syy epänormaaliin pissimiseen. Tahvolla oli virtsan Ph 8 (eli kuulemma huomattavan korkea). Se oli aiheuttanu Tahvolle virtsakiteitä. Lisäksi virtsasta löyty paljon bakteereja jotka olivat aiheuttaneet koiralle virtsatulehduksen. Lääkäri tutki myös koiran takapuolen mutta sieltä ei löytynyt muuta kuin hieman täysi anaalirauhanen, joka tyhjennettiin.
     Tahvo sai erikoisruokavalion Royal Canin:in Urinary s/o ruoan. Aika kallis pussi, mutta pääasia että koira paranee. Lisäksi koira sai antibioottikuurin ja kipulääkkeitä. Sit se sai myös joitain ei-lääkkeitä joiden pitäis tehdä virtsarakkoon jonkinlainen kalvo. Yhteensä eläinlääkärikuluja tuli 203,15€. Siihen se loppu palkkatili sitten menikin :D
     Tällei jälkikäteen rupesin miettii et kauheeta, tuolla koiralla on voinu olla se virtsatulehdus koko sen ajan ku se on meillä ollu. Mahdollisesti jo ennen kuin se meille tuli. Eihän myö osattu sitä aavistaa ku ei mitenkään sitä oireillu muutaku pissimällä silloin kun sitä toruttiin tai kun oli tosi iloinen. Voihan sitä itsekkin tietysti miettiä, että jos ihmisellä on virtsaputken tulehdus niin silloinhan pidättäminen on vaikeaa ja joutuu kokoajan juoksemaan vessassa.
     No, mutta nyt on koira saanut oikeat lääkkeet ja paraneminen on alkanut heti. Ensimmäisestä kipulääkkeestä lähtien Tahvo on ollut kuin toinen koira. Se on vielä iloisemman oloinen kuin aikaisemmin on ollut. Se ei ole myöskään pissinyt sisälle kuin yhden kerran 3 päivän aikana. Sekin kerta oli sen takia, koska minä suutuin koiralle, eli vanhasta tottumuksesta taisi sen kerran pissi päästä. Harmittaa vaan kauheasti kun myö oltiin alkuaikoina Tahvolla kauhean vihaisia kun se pissi lattialle ja huudettiin sille. Eihän pikkunen asialle mitään mahtanut. Nyt sit loppuaikana myö vaan annettiin asian olla ja kun koira rauhottui, ni sen jälkeen pyyhittiin pissit pois.
     Nyt on kuitenkin meidän treenit vähäksi aikaa tauolla. En raaski sairaan koiran kanssa treenata edes kotona. Vaikka tuo koira ei ole kuoleman sairas niin annetaan sen nyt parantua kunnolla. Pelkästään käydään normaaleilla lenkeillä pissittämässä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti