sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Näy pimeässä

"Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 100 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta riippuen. Heijastinta käyttävä nähdään jo 300 metrin päästä. Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 40 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin näkyy jo 150 metrin etäisyydeltä."
- naypimeassa.fi



Mitenkäs on tumman ja sinkoilevan heijastittoman koiran laita pimeällä tiellä? Autoilija saattaa kyllä havaita omistajan, mutta koira voi jäädä huomaamatta ikävin seurauksin. Sama pätee myös jalka-/pyörätiellä ulkoilevan koirakon ja pyöräilijän kohdatessa. Tämän takia huolehdithan koirasi turvallisuudesta pimeällä niin taajamassa kuin taajaman ulkopuolella.

Näin syksyisin pimeä tulee aina vain aikaisemmin ja lähes jokainen joutuu käyttämään koiraansa lenkillä myös pimeän aikaan. Paras henkivakuutus pimeällä oikein sijoitettuna on vapaasti pyörivä ja heiluva heijastin. Heijastimia on hyvä sijoittaa eri korkeuksille, jotta vastaantulijan on helpompi hahmottaa kulkija. Näkyvyyden maksimoimiseksi koiran ja ulkoiluttajan välille talutushihnaan voi myös sijoittaa heijastimen. Näin autoilija tai pyöräilijä hahmottaa paremmin myös nelijalkaisen ystävämme.

Kyllä luulis että nämä koirat näkyy liikenteessä
Koirille on olemassa paljon erilaisia heijastavia ja vilkkuvia turvavarusteita. Meillä on käytössä molemmilla koirilla heijastinliivit aina kun on vähänkään hämärää ulkona tai jos sää on huono. Luultavasti jokaisella koiratuotemerkillä on omanlaisensa heijastinliivit lemmikille ja kaikki ovat varmasti yhtä hyviä. Akulla ja Tahvolla on ihan perusmarketin valikoimasta löytyneet heijastinliivit ja heijastavat vallan mainiosti. Molemmille koirille on myös aikoinaan saadut roikkuva vilkkuvalot kaulapantaan, mutta niitä ei ole tullut käytettyä. Ne olisivat varmasti hyvät ihan täysin valottomassa paikassa, esim. maaseudulla. Ei vaan viitsi täällä kaupungissa ihan kaikkia vilkkuvaloja pukea päälle ettei ala muistuttamaan joulukuusta. Hyvän henkivakuutuksen saa halvalla lemmikille ja itselleen ihan perusmarketista!


Heijastinliivien lisäksi meidän koirilta löytyy heijastimia kaulapannoista, valjaista ja vaatteista. Tahvolla on käytössä Rukka Y-valjaat ja samaa sarjaa oleva kaulapanta joista löytyy itsestään heijastimia. Akulla puolestaan on käytössä Hurtan valjaat ja heijastinpanta. Talvella ja kurakelillä on meillä koirille olemassa haalarit ja manttelit joista löytyy myös heijastinnauhaa omasta takaa ja lisänä itse viritettyjä heijastimia.

Niinkun huomaa, Akulla jää karvojen alle melko paljon heijastavasta pannasta ja liivistä

Vilkkuvalosesongin innoittamana kävin toissapäivänä ostamassa Lidlistä Led-heijastinnauhaa. Päätin tehdä siitä koirille valopannat kun niitä niin kovasti nyt hehkutetaan joka puolella. Melko hyvät niistä tulikin ja nyt näkyy koirat varmasti jo kauas.



Tiesitkö tätä? 5 faktaa heijastimista
  1. Paras heijastin on iso, kova, väritön ja ilman painatusta.
  2. Vapaasti heiluva ja pyörivä heijastin erottuu parhaiten. Heijastin tulisi kiinnittää roikkumaan reiden kohdalle.
  3. Koodi EN13356 tarkoittaa, että tuote on testattu ja se täyttää heijastimen laatukriteerit.
  4. Heijastin naarmuuntuu ja kuluu käytössä ja teho katoaa lopulta kokonaan. Vaihda heijastin säännöllisesti uuteen.
  5. Heijastimen tehon voi testata itse kotona. Ripusta heijastin esimerkiksi oven kahvaan pimeässä huoneessa. Osoita sitä taskulampulla silmiesi korkeudelta. Heijastaako?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti