sunnuntai 21. lokakuuta 2012

hihnakäyttäytyminen ja kontakti

     Mie oon nähny nyt monen vuoden aikana paljon sellasia koiria ja koiran ulkoiluttajia joissa koira ulkoiluttaa ihmistä. Oon kiinnittäny asiaan enemmän huomiota, koska meilläkin oli aikoinaan Akun kanssa se ongelma että hihnassa ei kävelty vetämättä. Moni ison koiran omistaja on varmasti oppinut kantapään kautta että vetävää koiraa ei ole kiva ulkoiluttaa, ja sen takia kouluttavat koiran kävelemään nätisti hihnassa. Pienten koirien kohdalla puolestaan vetämisellä ei ole väliä koska se ei suuresti vaikuta ulkoiluttajaan, koska ihminen jaksaa vastustaa pienen koiran vetoa helposti.
     Monikaan ei luultavasti tule ajatelleeksi mitä haittaa vetämisestä on koiralle. Pieni koira saa vetäessään rintakehä- ja niskavaurioita ihan siinä samassa missä isokin koira. Kun koira vetää hihnassa joka lenkillä, se saa pysyviä vaurioita kyseisiin paikkoihin ja enää sen jälkeen kouluttaminen ei paranna asiaa rintakehä- ja niskavaurioita. Tämän takia onkin hyvä kiinnittää huomiota koiran hihnakäyttäytymiseen. Itse olen saanut erittäin hyvän ja ainankin meidän koiran kohdalla tehokkaan tavan kouluttaa koiraa kulkemaan hihnassa nätisti.
     Ennen hihnakäyttäytymiskoulutuksen aloittamista on opetettava koira ottamaan ihmiseen katsekontakti. Itse aloitin Tahvon kohdalla kouluttamisen siitä, että palkitsin koiran heti kun se edes vilkaisi sekunnin sadasosan ajan minun silmiin. Itse käytin naksutinta halutun käytöksen tapahtuessa, ja tämän avulla Tahvo alkoi päästä juoneen mukaan. Tämän jälkeen lisäsin vaatimustasoa, Tahvon täytyi katsoa silmiin hieman pidempi aika. Aina Tahvo ei jaksanut keskittyä vaan kaikki muu kiinnosti, silloinkin piti vain odottaa toivottua käytöstä. Koiraa ei saa houkutella mitenkään eikä kutsua nimeltä, pitää vain odottaa. Tässä omatkin hermot paranevat.
     Katsekontaktia täytyy harjoitella jatkuvasti vaikka kouluttaisi uusiakin asioita. Muuten se unohtuu koiralta.Harjoitukset tulee pitää lyhyinä. Noin 3 kertaa ja sitten pieni tauko ja taas 3 kertaa ja taas tauko. Harjoituksen tulisi kestää puolesta minuutista minuttiin. Sitten täytyy pitää pidempi tauko. Harjoitusta tulisi kuitenkin tehdä useita kertoja päivässä päivittäin. Vähitellen voi myös lisätä häiriötä esim. tekemällä harjoitusta lenkillä ja muiden koirien läheisyydessä.
     Kun koira on tajunnut katsekontaktin voidaan siirtyä hihnakäyttäytymiseen. En tarkoita hihnakäyttäytymisellä sitä, että koiran pitäisi kävellä ulkoiluttajan vierellä kokoajan katsekontaktissa. Hihnan täytyy olla vain löysällä. Koulutuksen alkuksi kannattaa valita rauhallinen ja mahdollisimman vähähäiriöinen paikka. Koiraa palkataan vain silloin kun se kulkee nätisti ulkoiluttajan vierellä siten,että hihna on löysällä. Meillä koulutus aloitettiin siten, että aina kun Tahvo veti, minä pysähdyin ja odotin, että Tahvo ottaa katsekontaktin. Sitten kehuin koiraa iloisella äänellä ja aloin peruuttaa, jolloin koira tuli luokseni. Tässä vaiheessa voi esim. taputtaa reittä houkutellakseen koiraa. (Ei kannata kuitenkaan käyttää nameja houkuttimena). Kun koira saavutti minut lähdin taas kulkemaan eteenpäin ja palkkasin koiran iloisella äänellä ja namilla samalla kun kävelin eteenpäin. Namin paikalla on tässä suuri merkitys, se pitää antaa siinä kohtaan missä haluat koiran kulkevan jatkossakin. Tämän jälkeen kun Tahvo kulki nätisti vierellä palkkasin koiraa useasti ja tiuhaan tahtiin. Heti kun koira ohitti jalan ja meni edelle kävelemään tai alkoi taas vetää, toistin saman. Näin Tahvo alkoi tajuta että hihnassa ei tarvitse vetää.
     Huomasin harjoitellessa, että nameja ei kannata pitää kädessä, se on sama kuin houkuttelu nameilla. Kun namit ottaa esim. taskusta ei myöskään kannata laittaa kättä ennen toivottua käytöstä taskuun, koska silloin koira tietää että namia tulee. Toisinsanoe sekin on namilla houkuttelua. Tästä tulee ongelma, koska koira ei loppujen lopuksi halua tehdä ilman namia siltä pyydettyjä juttuja. Jos tulee ongelmia, voin yrittää antaa lisää neuvoja, koska tähän en luonnollisestikkaan voi aivan kaikkea kirjoittaa. Tässä on vain koulutus teoriassa ja yleensähän koulutus ei etene niin kuin on kirjoitettu, vaan eteen tulee ongelmia ja haasteita. 
    

    

4 kommenttia:

  1. Meillä on Aidan kanssa jo hyvällä mallilla hihnakäyttäytyminen, paitsi jos tulee vieraita ihmisiä vastaan, jolloin Aida menee totaalisen paniikkiin :( Treenattava on vielä, ja paljon. Katsekontaktiakin ollaan harjoteltu jonkin verran, kauan teillä Tahvon kanssa kesti kunnes Tahvo oppi sen? Käytätkö jotain käskysanaa, esim. "katso"?

    VastaaPoista
  2. ootko koittanu ohittaa vieraan ihmisen tarpeeksi kaukaa esim. tien toiselta puolelta? Sitten jos lähtee vetämään tei mitä nyt tekeekään ni sitten taas pysähdyt ja odotat että koira ottaa katsekontaktin ja sen jälkeen vasta jatkuu matka. Sitten kun tää onnistuu tarpeeksi kaukaa ohitettaessa voi siirtyä hieman lähemmäs. Tätä oon Tahvon kanssa harjotellu vieraitten koirien kanssa. Tahvo ei vielä kunnolla osaa sitä katsekontaktia. sitä pitää odottaa siltä aika kauan jos esim. on jokin mielenkiintoisempi tilanne eli ei pidä kontaktia yllä kokoajan. Enkä käytä mitään käskyä koska tarkoituksena olis että tahvo ottaa omasta aloitteesta ja omasta tahdostaan kontaktin. :)

    VastaaPoista
  3. Kun vieras ihminen kävelee toisella puolella kävelytietä, Aida meni aina mun taakse matalaks ja alko murista. Ei missään nimessä vetänyt siihen ihmiseen päin, eikä kääntänyt katsetta pois, vaikka mitä yritin. Nyt ollaan tehty sillein, että mulla on naksutin toisessa kädessä ja mukamas pidän namia toisessa kädessä, jonka pidän Aidan puolella. Sanon "seuraa" ja mennään reippaasti ihmisen ohi, yritän pitää koiran huomion mahollisimman paljon mussa. Sit heti nami, kun Aida katsoo muhun vähän kauemmin kuin puol sekunttia :D Tänään varsinkin tuli jo edistystä, Aida ei rähissyt yhdellekään vastaantulevalle ja kuunteli mua tosi nätisti. Samalla treenataan tota "seuraa"- käskyä ja katsekontaktia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohan kuulostaa hyvältä. :) Pääasia että teillä on käytössä sellanen koulutusmenetelmä mikä teillä toimii. Kiva kuulla että edistystä on tapahtunut. Kyllä sitkeys palkitaan.

      Poista