tiistai 30. lokakuuta 2012

Vanhan loppu on uuden alku

     Nyt se sitten loppu, nimittäin meidän pentukurssi. Aivan mahtava kurssi. Pitihän sitä nyt jo ilmottautuu seuraavalle kurssille ko niin hyvi meni nyt tällä kurssilla. Nyt ollaan menossa tottelevaisuuden alkeet -kurssille. Olis tarkotus pohjustaa sillä kurssilla meidän toko uraa ku ittelläni ei oo minkäänlaista kokemusta lajista, ni saan nyt sitten ihan oikeita neuvoja.
     Tänää pentukurssilla kaikki jotenkin vain onnistui. Kerrattiin vanhoja oppeja ja viimenen opeteltava asia oli luokse tulo. Se oli helppo opettaa ja Tahvo sen hokaskii melko nopeesti. Ainut vaan, tajusin kotona että olin ottanu käyttöön Tänne-sanan. Se varmaankin pitää vaihtaa, koska sitä tulee muutenkin niin paljon käytettyä että sen teho kyl heikkenee hyvin äkkiä. Mietin, että taikka Tässä tai jokin vastaava sana olis parempi. Ehdotuksia..?
     Tänää kurssin aluks opettaja kävi tavalliseen tapaansa tervehtimässä koirat, mutta tällä kertaa oli eri opettaja. Tästäpä Tahvo menikin hämilleen. Aluks se oli ihan normaalisti ja meni silitettäväks, mut sit ku opettaja oli lähössä pois, Tahvo teki jonkuu ihme liikkeen ja oli ottavinaa sitä opettajaa kädestä kiinni. Tahvo ei siis ottanu kiinni, ehkä vaan hipas, mutta sen jälkeen se kuitenkin rupes murisee ja karvat nous vähän niskasta ylös. Aika outoa käytöstä. Voi olla, että Tahvoa ahisti sitten se kun opettaja oli vähän eri näköinen kun normaalisti ihminen on. Tuohon käytökseen pitää kuitenkin puuttua välittömästi ettei ala paisua suurempaa juttua.
     Tein Tahvolle tänää tunnille uutta herkkua. Se kun ei oikein välitä noista kaupan herkuista. Tai siis kyllä se niitä syö, mutta jos jotain paljon kiinnostavampaa ilmaantuu niin sitten ei nappulat kyllä kiinnosta. Mutta tosiaan tein sille jauhelihapannaria. Ja kyllä maistu koiralle. Aivan mahtavasti toimi, kun oli kunnon herkut. Tuota pitää tehdä jatkossakin, oli nimittäin sen verran parempi motivaatio herralla. :)
     Pitää ottaa joku päivä kuvia tai videoo meidän edistymisestä. Nyt alkaa jo seuraaminen katsekontaktissa onnistua, ainankin pieniä pätkiä. Ens viikon torstaita odotellessa, sitten alkaa tokokurssi :)
     Opittiin pentukurssilla seuraavat asiat:
          - Käsikosketus
          - Löysällä hihnalla kulkeminen
          - Seuraaminen kontaktissa
          - Epätoivotun käytöksen keskeyttäminen
          - Luvan pyytäminen
          - Maahan meno
          - Luokse tulo
          - Jättäminen (ei ota esim, lelua ilman lupaa tai irroittaa siitä välittömästi)

2 kommenttia:

  1. Miten sulle opetettiin tuo epätoivotun käytöksen keskeyttäminen? Mun viimesessä postauksessa meille kävi vähän samalla tavalla, Aida ahdistu vieraasta ihmisestä joka piti sitä kiinni ja mä lähdin vähän matkan päähän. En oikein tiiä miten siinä pitäis toimia, varsinkaan kun on pelokas, arka koira, joka pelkää lyömistä ja huutamista?

    VastaaPoista
  2. Ekana opetin koiralle jonkun sanan, esim. anna olla tai jätä. Eli sanoin sanan ja annoin heti makupalan. Tätä toistelin eri paikoissa ja erilaisessa häiriössä. Sit aloin kokeilee et tajuuko koira käskyä, eli aina ku haisteli vaikka maata tai teki jotain "ei niin mielenkiintosta" ni annoin sille käskyn. Jos se käänty kattomaan ja lopetti touhuamisen ni sit palkitsin. Jos ei mitää tapahtunu ja koira jatko vaan omia hommia ni sit palasin takasiin siihen käskyn opettamiseen.

    Mut tuossa siun tilanteessa varmaan kannattais alkaa harjotella vieraisiin tottumista sillein että sie pidät koiraa hihnassa ja vieras ihminen tulee vähän matkan päähän polvilleen lattialle sillein että selkä on koiraan päin. Vieraalla kannattaa olla jotain tosi hyvää namia kädessä. Sit jos Aida osottaa vähäänkää kiinnostusta vieraaseen ihmiseen ni sit sie palkitset sitä ja kehut. Jos Aida menee lähemmäs ihmistä ni anna vaa mennä :) sitte jos Aida uskaltaa mennä vieraan luokse ni vieras vaan antaa nameja, ei tee mitää äkkiliikkeitä vaa on vaa paikallaa ja syöttää koiraa. Sitte jos alkaa sillei sujua ni sit voi koittaa sillei et vieras on ekana sivuttain ja sama ku aikasemmin. Vai pelkääkö niin paljon että tuosta ei saata olla apua?

    VastaaPoista