perjantai 19. kesäkuuta 2015

Tuhottu sekunneissa

Koirallisen arki ei todellakaan ole aina ruusuilla tanssimista. Ei edes joka kerta. Olen aina olettanut että olen päässyt koirien kanssa helpolla, kun ei ole joutunut/saanut kasvattaa koiraa pennusta saakka. Pissa-kakkarumbalta olen välttynyt jokseenkin hyvin, eikä muitakaan pennunomistajan painajaisia ole joutunut kokemaan.

Onneksi meillä asuu kotona ihana Tahvo-koira, tuhoamisen maailman mestari, joka palauttaa omistajansa aina aika-ajoin maanpinnalle helppoutensa ja suloisuutensa lomassa. Tahvolla on jo ikää reilut 3 vuotta, mutta edelleen poika on kuin pahainen pentu sille päälle sattuessaan. Kaikkeen pitää hampaita kokeilla ja kaikki pitää tuhota minkä vain kiinni saa. 
Puh.kuva: Erään työpäivän jälkeen kotona...
"Ne vaan räjähti"
Ensimmäiset kuopat pentuna. Saman kohtalon koki kukkapenkki kymmeniä kertoja.
Tahvon omistaminen ei ole tullut kovinkaan halvaksi ja se on tuntunut opiskelijan pussissa useasti. Tahvo on 3 vuoden ikään mennessä rauhoitettu kolme kertaa ja röntgenkuvattu kaksi kertaa, kärsinyt lukuisista ripuleista ja vatsanväänteistä, syönyt kenkiä useita pareja, tuhonnut eväsrasioita ja roskapusseja lukuisia kertoja sekä syönyt kaksi puista lapsiporttia ja yhden ovenpielet. Listaa voisi jatkaa pitkäänkin Tahvon tihutöillä. Voitte vain kuvitella kuinka Tahvo keksii aina jotakin uutta kun on viikonloppu tai muuten pyhä ettei eläinlääkärit ole auki ja pitää miettiä mistä sitä apua lähtee hakemaan. Tahvoa ollaan käytetty eläinlääkärillä valehtelematta yli 20 kertaa sen nuoresta iästä huolimatta.
Taas piti koheltaa
Tahvolla oli pentuna eroahdistusta mutta ollaan se saatu selätettyä melko hyvin, tai niin ainankin luulin ennen kuin...Tahvolla on paha tapa koluta pöydät astioista ja purkeista meidän lähdettyä töihin tai kauppaan. Olen aina kuvitellut että koira pitkästyy yksinoloon kotona ja pitkän päivän päätteeksi koluaa pöydät tyhjiksi, koska eväsrasioita ja haarukoita löytyy pitkin taloa. Nyt juhannuksen alla jätin GoPron kuvaamaan koirien menoa kotona, kun itse pistäydyttiin kaupassa. Oltiin poissa 1,5 tuntia ja siinä ajassa kotona oli kerennyt tapahtua.



Video oli pienoinen järkytys. Tahvo suuntasi suorilta käsiltä keittiön pöydälle meidän lähdön jälkeen. Ei oltu edes pihalta ehditty lähteä kun koira oli jo pöytiä koluamassa. Eväsrasianhan se sieltä löysi ja oli sen olohuoneen puolella avannut. Suuri yllätys oli myös Tahvon levottomuus. Se juoksi ympäri taloa ja välillä vahtihaukkui ja välillä ulvoi ikävästä. En ole koskaan kuullut Tahvon ulvovan saatikka tiennyt että se on noinkin levoton kotona ollessaan. Tahvo poti eroahdistusta kun se tuli meille puolivuotiaana, mutta luulin että oltiin saatu ongelma selätettyä, koska suuria tuhoja ei oltu enää tehty. Näköjään asia ei ollutkaan näin, vaan Tahvolla on edelleen melko paha eroahdistus. Pitää kehittää Tahvolle jotakin parempaa tekemistä yksinolojen ajaksi ja ottaa taas yksinolotreenit käyttöön.

EN SE MINÄ OLLUT, SE OLI AKU!


Mitenkäs teillä? Onko koirasi tuhonnut mitään yksin ollessa tai pentuaikana?

8 kommenttia:

  1. Nää yksinolovideot on ihan parhaita, kun näkee mitä siellä oikeesti tapahtuu! Voi Tahvo :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin, näitä tulee varmasti jatkossakin kunhan saan koiraherran taas kiinni itseteossa.

      Poista
  2. Huhhuh, ite oon onneks päässyt helpolla. Taino Auri söi sohvanpäädyn ja vähän sitä sun tätä ja oli vasta vuosikkaana valmis, nykyään jää mielellään kotiin kun huomaa että lähden. Kuurakaan ei oo vielä tuhonnut mitään ja ikää yli vuosi.. Mutta Kuura on 1v+ ja sen kanssa on käyty myös eläinlääkärissä n. 20kertaa :D Se on niin kohelo tohelo... Auria taas ei ole tarttenut käyttää kuin muutamasti yli kolmen vuoden aikana. Tasapainottavat toisiaan selvästi. ;)

    Meillä tohon haukkumiseen auttoi tosi hyvin sitruunapanta, tosin Kuura oli nuori ja takerruin heti yksin haukkumiseen - joka tuntui olevan ns. vahtimista. Nykyään ei hauku.. Toivottavasti saatte taas hommat kuntoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teilläpä on mennyt helposti pentuaika. :) Meillä eläinlääkärireissujen kanssa sama, Akua ei ole tarvinnut käyttää eläinlääkärissä kuin rokotuksilla ja muutaman kerran korvatulehduksen takia. Tietenkin tällä rotukoiralla on vakuutus jota nöyränä maksellaan ajatuksella "jos jotain käy". Vakuutus olisi pitänyt selvästikin ottaa myös tälle toiselle tohelolle.

      Mie en oikein perusta noista sitruuna- tai muihinkaan haukkupannoista. Enkä tosin edes usko että ne Tahvon kohdalla toimisi, kun kyseessä on eroahdistus. Mutta nyt tämän asian kanssa aletaan tehdä taas töitä ja toivottavasti saadaan homma taas pakettiin. :)

      Poista
  3. meillä ei koskaan koirat pääse olkkariin, eikä makkareihin ja aina kun ollaan pois pihasta niin sisällä olevat koirat on kodinhoitohuoneessa, ja pentuna totutetaan heti häkkiin ja sinne osataan mennä kun väsyttää. mitään ei ole rikki mennyt, kenkiäkin vain kannellaan. alusta asti kun pistää rajat eikä anna koko kämppää koirille niin ei tule pahaa jälkeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, meilläkin koirat oli Tahvon pentuaikana rajattuna keittiöön koiraportin avulla. Portti ei paljon eroahdistuskoiraa pidätellyt, joko koira meni portista yli tai söi itsensä siitä läpi. Ja tosiaan olen ollut siinä uskossa että Tahvon eroahdistus loppui tuossa kahden vuoden iässä kun vastassa ei ole ollut revittyjä roskapusseja tai vastaavia läheskään niin usein kuin pentuaikana. Video osoitti asian kuitenkin olevan toisin.

      Poista
  4. Eroahdistus on vaikea käytösongelma johon kannattaa todellakin paneutua. Usein pahissa eroahdistustilanteissa olisi suositeltavaa ottaa yhteyttä johonkin ammattilaiseen. Eroahdistus näkyy kuitenkin myös koiran muussa käyttäymymisessä ja oman eroahdistuneen koirani kohdalla olen huomannut, että se heikentää luottamusta minun ja koiran välillä tai tekee siitä ristiriitaista. En kuitenkaan tunne koiraasi ja sinua, mutta teidän tilanteessa olisi tärkeää saada se ahdistus pois johon voi auttaa oviharjoitukset yms. Koiran pitää oppia luottamaan, että omistaja palaa takaisin. Sitruunapantoja tms. en missään nimessä käyttäisi eroahdistuneen koiran kohdalla, koska ne estävät oireen (haukkuminen), mutta eivät ratkaise syytä, miksi koira haukkui eli ahdistusta ja siten voivat vain pahentaa ahdistuneisuutta. Tsemmippiä sinulle koulutuksiin ja ammattikouluttajaankaan yhteyttä ottamista ei tarvitse hävetä. Se maksaa toki, mutta helpotaa myös itseä. Ps. Dap-adapteria, fermoonihaihdutinta kannattaa ehkä kokeilla oviharjoitusten lisäksi, sillä se voi rauhoittaa jotain koiria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Kyllä, eroahdistus asiat on hyvinkin tiedossa, koska eroahdistuksen eteen on tehty töitä jo Tahvon alkuaikoina. Meillä on ongelmakoirakouluttajan kanssa oltu yhteyksissä aikoinaan ja häneltä olen saanut paljon hyviä vinkkejä. Mitkään "apukeinot" eivät ole tuoneet näkyvää helpotusta koiran elämään, joten niitä en ole uudestaan ottanut käyttöön. Eroahdistuksen kanssa tehdään jatkuvasti töitä ja jospa joskus saataisiin tämäkin kuriin. Kuten jo kirjoitin, olen ollut siinä uskossa että Tahvon eroahdistus on helpottanut, koska alkuaikojen kaltaisia tuhoja ei ole enää ollut. Eroahdistus on vaan muuttanut muotoaan. Nyt taas otetaan yksinoloharjoitukset käyttöön ja toivotaan että niistä on jatkossa apua.

      Poista