torstai 29. tammikuuta 2015

Linnaa

Korkkasin tammikuun alussa agilitykouluttautumishistoriani, kun Teemu Linna tuli pitämään Lappeenrantaan koulutusta. Kiinnostusta olisi ollut osallistua koiran kanssa, mutta ehkä hieman myöhemmin kun meidän yhteistyö alkaa sujua. Tällä kertaa olin vain kuunteluoppilaana ja kuvaajana. Koulutuksen teemoina oli rytmittäminen, koiran ja ihmisen yhteispeli ja ohjaaminen.

Linna piti ennen treenien alkua pienen ajatuksia herättävän keskustelun. Heräteltiin mieleen mitkä ne ovatkaan agilityn perusasiat esteiden suorittamisen sijaan. Agility on paljon muutakin kuin esteiden suorittamista tietyssä järjestyksessä, itseasiassa pääpainon tulisikin olla koiran hallinnassa, ohjauksessa ja ohjaajan liikkumisessa ja ennen kaikkea hauskan pidossa. Harjoittelun laatu vaikuttaa suuresti lajissa kehittymiseen, niin koiran kuin ohjaajankin kohdalla. Treenit tulisi suunnitella etukäteen ja tulisi valita treeneille teema. Treenit tulisi toteuttaa niin kuin on suunnitellut eikä kiinnitä muihin ongelmiin sillä kertaa huomiota. Esimerkiksi jos olet päättänyt treenata jotakin tiettyä ohjausta, on aivan turha kiinnittää huomiota putoaviin rimoihin, koska treenin kriteeri on oppia ohjaus. Jos putoavat rimat häiritsevät sinua, voit vaikka laskea rimat maan tasolle, jolloin ne eivät putoa. Palkkaamisessakin tulee olla tarkka, sillä virheestä palkatessa koira tarjoaa seuraavallakin kerralla virhettä. Täytyy myöntää että minun treeneillä ei ole juurikaan teemaa ollut vaan olen treenannut sitä sun tätä. Tähän tulee kuitenkin muutos.

Kuvan mukaista pyöritystä Linna mm. teetti. Ite kiinnostuin tuosta "valkoiset ympyrät" pätkästä ja siihen kiinnitinkin paljon huomiota ja imin paljon tietoa ja ohjausvinkkejä itseeni.  Sain myös "mustat neliöt" radasta paljon ohjausvinkkejä. Ehkäpä uskalletaan joskus Linnojen koulutukseen osallistua, kunhan harjoitellaan näillä ohjeilla mm. näitä ratoja.

Kuluneella viikolla käytiin Tinin kanssa ensimmäisen kerran hallilla treenaamassa omatoimisesti. Otin heti Linnan opit käytäntöön ja hyötyähän niistä oli. Alunperin meillä ei ollut mitään teemaa kun hallille menin, mutta kun muistin Linnan sanat, päätin treenata kontakteja. Pääasiassa treenasin pöytää ja puomin kontakteja jotka yhdistin kuuden esteen sarjaksi. Koira on alkanut saada vauhtia tekemiseen minunkin kanssa, joten pikkuhiljaa täytyy itsekin juosta kovempaa. Linnan sanojen mukaan on kolme tapaa olla koiraa nopeampi: juosta kovempaa, juosta lyhyempi reitti tai lähteä aikaisemmin ja kauempaa liikkeelle kuin koira. Erittäin loogisia pointteja, joista itse käytin keskimmäistä vaihtoehtoa, eli juoksin lyhyempää reittiä kuin koira. Koiran kontaktitkin paranivat jo yhden treenikerran jälkeen huomasti. Hyvä fiilis jäi treeneistä, joten tästä on hyvä jatkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti