sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Harrastushaaste

Joko olette huomanneet, että meidän blogi pääsi tuoreen koirablogiportaalin, Hurttahuoneen, bloggaajaksi? Portaaliin haettiin kymmentä bloggaajaa ja WauhtiTassut-blogi on yksi niistä. Hurttahuone on Suomen ensimmäinen koirablogiportaali ja sen tarkoituksena on yhdistää koirabloggaajia sekä kasata koirablogeja yhden sivuston alle. Mahtavaa!


Portaalilla on nyt myös pyörähtänyt käyntiin ensimmäinen kuukausihaaste johon päätin osallistua Tahvon kanssa. Päätin käyttää ja hyödyntää Tahvon roduille ominaista piirrettä paimennusta ja pallohulluutta jotta saisin ylimääräistä energiaa purettua suuresta ruskeasta kakarasta.

Ensimmäisen haasteen ideana on, että bloggaaja kokeilee koiransa/koiriensa kanssa jotakin uutta koiraharrastuslajia, ja kirjoittaa siitä postauksen kuvien ja/tai videon kera. Uutta harrastusta voi kokeilla ihan kotipihallakin, ja harrastuksen ei tarvitse olla virallinen koiraharrastuslaji, se voi olla myös itse keksitty uusi juttu koiran kanssa.

Tahvo on paimenrodun risteytys, joten paimennusvietti puskee tietyissä tilanteissa hyvin läpi koiran muusta olemuksesta. Tahvo pitää myös palloista tai ylipäänsä kaikista leluista mitä sille antaa. Mitäpä saadaan kun yhdistetään pallohulluus ja paimennusvietti? No pallopaimennus.

Tahvosta löytyy olemuksenkin puolesta paimenkoiraa

Mikä ihmeen pallopaimennus?


Pallopaimennus on alun perin kehitetty paimenkoirille tyydyttämään paimennus tarvetta. Sen on kehittänyt Jan Nijboer yli kymmenen vuotta sitten. Pallopaimennuksen harrastaminen ei kuitenkaan edellytä paimenrotua tai edes paimenviettiä ja pallohullutta vaan lajin voi opettaa koiralle kuin koiralle rotuun katsomatta. Riittää että koira ja ohjaaja ovat motivoituneita oppimaan uutta.

"Mitäs sitten tehdään?"
Pallopaimennusta voi harrastaa koiran kanssa lähes missä vain. Tarvitaan vain riittävän iso avonainen tila, esim. pelto tai kenttä, jossa voi koiran ja pallon kanssa rellestää. Laji ei myöskään vaadi kovin suuria hankintoja vain jonkinlaisen pallon. Isoille koirille sopiva pallo on normaali jumppapallo, mutta pienille koirille voi aluksi käyttää vaikka isoa jalkapalloa tai muuta sopivampaa palloa.

Pallopaimennuksessa koira kuljettaa palloa ohjaajan ohjeiden mukaan. Koira voidaan joko lähettää pallolle jonka jälkeen koira kuljettaa pallon ohjaajan luo tai koira kuljettaa pallon maaliin. Aluksi käytössä voi olla yksi pallo, mutta taitojen karttuessa pallojen lukumäärää voi kasvattaa. Kokeneemmille koirille voi myös opettaa erilaisia kuljetustehtäviä. Koira ei saa missään vaiheessa purra palloa vaan sen tulee työntää sitä päällään, kuonollaan tai rinnallaan. Pallopaimennuksessa voi myös kilpailla, jolloin koiran on kuljetettava kahdeksan palloa 15 minuutin sisällä ennalta määrättyyn paikkaan.

"Ai näinkö?"

Näin siis teoriassa mutta mitenkäs se meidän toteutus. Meiltä löytyi vanha jumppapallo varaston syövereistä, juuri tähän käyttöön passeli. Ei siis tarvinnut lähteä kauppaan pallo ostoksille.  Ensimmäiseksi ratkastavaksi ongelmaksi ilmeni Tahvon pelko isoa palloa kohtaan. Ensin siis piti tutustua palloon ja saada koira rentoutumaan. Tähän ei kauan mennyt kun Tahvolle tarjosi extra hyviä lihapullia pallon päältä.

Seuraavaksi piti teoria kääntää käytännöksi ja eihän se pallon kuljetus niin helposti käynytkään puolikkaalta paimenkoiralta. Palattiin siis suuri askel taaksepäin ja treenattiin nenällä kosketusta sisällä. Vessan ovi toimitti tönittävän kohteen roolia ja pikkuhiljaa koira alkoi tajuta että sitä tuuppaamalla se saa herkun. Treenattiin myös pallon kiertämistä tulevia pallolle lähetyksiä varten.

Pallonkiertoharjoitteet

Etenin t innostuksissani liian nopeasti, kun siirryin koiran ja pallon kanssa pihalle. Tahvo tarjosi koskemista palloon vaikka kuinka, mutta väärään kohtaan, pallon päälle. Lopulta koira tyytyi hyppimään pallon päälle ja lepuuttamaan päätään pallolla. Tämä kaikki siis kahden päivän treenien aikaansaannosta. Nyt täytyy hillitä ohjaajan pallohimoa ja keskittyä sisällä treenattaviin asioihin ja pikku hiljaa siirtyä ulos pallon kanssa. Laji tuntuu kyllä huisin hauskalta joten tämän treenaamista jatketaan pitkin kesää. Tahvon energiatkin on saatu purettua yllättävän hyvin eikä herra nyt jaksa enää kiusata Akua.

"Tätähän sää halusit?"
Oletko sinä kokeillut pallopaimennusta?

1 kommentti:

  1. Ooo, tämä lähti meillä testaukseen niin oman kuin isän koiran kanssa :)

    VastaaPoista