sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Toukokuun temppu

Taas on kuukauden tempun aika. Tällä kertaa Tahvo opetteli laittamaan oven kiinni. Tämä on pohjustaa meidän pallopaimennus treeneihin. Ideana oli saada koira käyttämään kuonoaan työntämiseen. Kun koira ymmärtää oven työntämisen, sille on helpompi opettaa myös pyöreän pallon työntäminen. Aluksi Tahvo ei halunnut tökkiä nenällään kovaa pintaa ja keksikin vaihtoehtoisen tavan sulkea oven, puskemalla suupielellään ja otsallaan. Ihan käypä ratkaisu. Pidemmittä puheitta, tässä video.


Tarvitset koulutukseen nameja, merkkilapun ja naksuttimen
1. vaiheessa opetin koiran koskettamaan muistilapulla merkittyä kohdetta. Käytin tässä omaa kättäni, koska Tahvolle oli jo aiemmin opetettu käsikosketus. Tähän oli helppo yhdistää muistilappu johon koiran tuli koskea. Kovinkaan kauan tähän ei mennyt joten yhdistin muistilappuun vihjesanan, tökkää. Tätä vahvistin ja naksuttelin jonkin aikaa ennen kuin siirryin eteenpäin.

2. vaiheessa siirsin muistilapun haluamaani kohteeseen, joka oli tällä kertaa ovi, ja odotin että koira tarjoaa kosketusta lappuun. Palkkasin koiran muistilapun edessä, jotta palkka tuli sieltä mihin halusin koiran koskevan. Koiran ymmärrettyä kosketuspaikan idean naksuttelin vielä hetken. En käyttänyt tässä vielä vihjesanaa.

3. vaiheessa lisäsin haastetta ottamalla etäisyyttä koiran ja kosketuspinnan välillä. Lähetin koiran kauempaa muistilapulle ja odotin että koira tarjoaa koskettamista. Palkkasin koiran tällä kertaa kauempana muistilapusta. Kun koira tajusi mitä siltä haluttiin, lisäsin ennalta opetellun vihjesanan mukaan. Vahvistin vihjesanaa naksuttelemalla toivotusta toiminnasta.
4. vaiheessa raotin hieman ovea ja pyysin koiraa tökkäämään ovea. Koira huomasi että ovi lähti karkuun, joten se tökkäsi sitä uudestaan, jonka jälkeen palkkasin koiran. Pikkuhiljaa suurensin oven rakoa ja vahvistin oven työntämistä kevyen tökkäämisen sijaan.

5. vaiheessa avasin oven kokonaan ja otin koiran kanssa etäisyyttä oveen. Lähetin koiran ovelle ja pyysin sitä tökkäämään ovea. Agilityajoilta ja pallopaimennuksen harjoitteista Tahvo on oppinut kiertämään kohteen toiselle puolelle, joten lisäsin kosketukseen takaa käskyn, jotta koira ohjautui oven oikealle puolelle. Tätä vahvistetaan ja pidetään koiran kanssa jatkossa hauskaa uuden tempun voimin.

Temppua voi jatkaa ja vaikeuttaa ensin poistamalla merkkilapun ovesta, Sen jälkeen koiralle voi esim. opettaa oven avaaminen ja sulkeminen oven eri puolilta työntämällä. Vain mielikuvitus on rajana. Nyt opettamaan temppua koirillenne.

2 kommenttia: