lauantai 28. helmikuuta 2015

Helmikuun temppu

Helmikuun temppuna meillä oli koske. Tarkoituksena koiran oli koskea kosketusalustaa. Tämä temppu on hyödyllinen monessa harrastuksessa esim. agilityssa ja tokossa. Syy miksi olen tämän aikoinaan opettanut Tahvolle, oli agilityn kontaktit. Opetin Tahvolle kontaktit kosketusalustalla. Tämä on kuitenkin oiva temppu ja apukeino muiden temppujen opetteluun.
Helmin taidonnäyte kontaktista

Vaihe 1

Palkkaa koiraa jokaisesta mielenkiinnon osoituksesta kosketusalustaa kohtaan. Aluksi se voi olla pelkkä katseen kääntäminen alustaa kohtaan tai alustan lähelle kävely. Vähitellen alat vaatia koiralta enemmän. Vahvistat kosketusalustaa niin pitkälle kunnes koira koskee haluamallasi tavalla alustaan. Meillä se oli etutassulla, mutta se voi olla myös nenällä tai vaikka takatassulla. Vahvistat vielä kosketusta kosketusalustaan.

Vaihe 2

Kun koira tietää mitä siltä halutaan kosketusalustalla, lisäät hieman vaikeutta. Siirrä kosketusalusta hieman kauemmaksi ja odota että koira koskettaa alustaa. Palkkaa koira ja houkuttele se pois alustan luota. Itse heitin koiralle namin eri suuntaan kuin missä alusta oli. Sitten vain odotat taas että koira tarjoaa kosketusalustaan koskemista haluamallasi tavalla. Muista palkata heti toivotusta toiminnasta.

Vaihe 3

Nyt otetaan mukaan käsky, joka voi olla ihan mikä vain. Meillä se on koske, koska sitä oli helppo käyttää myös agilityssa. Odotat että koira taas tarjoaa koskemista alustaan ja kosketuksen alkaessa lisäät käskyn. Vahvista käskyä ja pikkuhiljaa ala käyttää käskyä siten että koira joutuu käskystä koskemaan. Älä kuitenkaan etene liian nopeasti vaan luo kunnon pohja käskyn opettelussa.

Vaihe 4

Nyt vaikeutetaan taas temppua. Siirrä alusta taas kauemmaksi koirasta ja pyydä sitä koskemaan alustaan. Palkkaa heti kosketuksesta. Sen jälkeen houkuttele koira taas pois alustalta.

Vaihe 5

Vähitellen voit alkaa soveltaa temppua esim. agilityssa kontakteilla, tokossa jäävissä liikkeissä tai ruudun opettelussa tai vaikka ihan uusien temppujen kohdalla. Itse pyysin Tahvoa nostamaan jalkaa korokkeelle.
 
Ohessa myös video toteutuksestamme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti