tiistai 31. maaliskuuta 2015

Karvaturrille turjakepanta


Pitkästä aikaa DIY postaus blogin puolella. Askartelin ja ompelin tänään Taholle uuden puolikuristavan kaulapannan. Vaikkakin useammassa koirablogissa on pantojen teko-ohjeet, julkistan myös minä pannantekovinkit. FitDogin yhteistyön paketissa oli energia- ja palautusjuomajauheiden ja shakereiden lisäksi logollinen avainnauha. Voi ei, meillä on kaapit täynnä avainnauhoja ja itse en niitä osaa käyttää. Hetken pohdin mitä teen avainnauhalle, kunnes muistin Helmin yhden ihanan pannan. Jalostin avainnauhasta ihanan keväisen turjakekaulapannan Tahvolle. Avainnauhasta jäi vielä puolet käyttämättä, joten todennäköisesti tulen tekemään myös toisen pannan.

Eilisen ompeluinnostuspiikin innoittamana kävin kangaskaupassa ihailemassa kevään uutuuksia. Mukaan tarttui karvakangasta useammassa eri värissä ja fleecekangasta kahdessa värissä. Eihän noita syötävän sulosen värisiä kankaita voinut vastustaa. Pärnun reissulla katselin jo pantoihin kangasta mutta sieltä ei noin ihania löytynyt.

Aloitin pannan teon ompelemalla avainnauhasta saadun FitDogin nauhan vahvemmalle polypropeeninauhalle. Avainnauhan pituus sattui olemaan passeli Tahvolle niin ei tarvinnu leikellä lyhyemmäksi. Tahvolle tuo 25mm levyinen vahvike oli hyvä niin ei tullut liian kapeaa pantaa. Tikkasin nauhan kauttaaltaan kiinni vahvikkeeseen. Jätin vahvikenauhaa koristenauhan molemmille puolille noin viisi senttiä ylimääräistä.

Sen jälkeen keskityin karvavuoreen. Leikkasin kankaasta sopivan kokoisen palan, joka oli tässä tapauksessa Tahvon kaulan ympäryksen pituinen. Leveys oli vahvikenaruun verrattuna reilu jotta pehmike näkyisi narun molemmilta puolilta. Ompelin kankaasta nurjalta puolelta tuubin, eli tikkasin kankaan kaksin kerroin pitkältä sivulta ja sen jälkeen käänsin työn ympäri. Näin pehmikkeestä tuli mukavan paksu eikä saumoja jäänyt näkyviin.

Sen jälkeen kiinnitin pehmikkeen aiemmin ommeltuun vahvikkeeseen. Vahvike koristenauhalla tuli keskelle pehmikettä siten että  molemmille reunoille jäi tasaisesti kangasta.

Vahvikkeen molempiin päihin jätin pienet hännät joihin sain kiinnitettyä puolikiristävän ketjun kääntämällä vahvikkeen kaksin kerroin. Ompelin käännetyn vahvikkeen huolellisesti yhteen. Tässä kannattaa ommella vaikka vähän liikaa kuin liian vähän, jotta liitos kestää. Varsinkin isolla ja vetävällä koiralla tälläiset kohdat ovat kovilla.

Nyt kun ketju on kiinnitetty, tarkistin vielä että pehmikekarva on oikealla kohdalla ja panta on koiralle sopiva. Tahvo ei oikein välittänyt pannan sovittelusta kun nuppineulat tökkäsivät ikävästi pojan pyöriessä. Nyt kun panta on sovitettu ja panta on pehmikettä vaille valmis, ompelin pehmikkeen vahvikkeeseen kiinni. Lopuksi lankojen päättely ja panta on valmis.

Muutaman kerran sai kirota ja ratkoa ompeleita kun ompelukone ei tykännyt paksusta kankaasta. Olen kuitenkin lopputulokseen enemmän kuin tyytyväinen. Ensimmäiseksi ommelluksi pannaksi tuotos onnistui hyvin ja Tahvo sai komean keväisen pannan. Ja mikä parasta, nyt avainnauha on paremmin esillä ja tulee käyttöön, vaikkakin hieman eri käyttötarkoituksessa. Ja aivan varmasti ei jää viimeiseksi pannaksi. Kunhan saan hankittua lisää tarvikkeita niin Akukin saa pannan ja katotaan sitten lisää kenelle teen pantoja.


 Mitäs tykkäsitte? 

4 kommenttia:

  1. Siitähän tuli tosi hieno ! :) Kiitokset ohjeesta. Mistä kaupasta ostit nuo karvakankaat ja paljonko maksoi? Harmi kun meidän tuppukylässä ei kangaskauppoja ole, enkä osaa isommissa kaupungeissa käydessänikään niitä oikeen löytää :/

    TemppuTaituri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se on kyllä tosi hieno, vaikka itse sanonkin. Pantaa oli kiva tehdä ja pieni kipinä tosiaan iski. Kankaat ostin eurokankaasta ja noi oli tilkkukankaita kilohinnalla. Tuolle kangasmäärälle tuli muistaakseni hintaa 11,50, mut kyl niistä saa jonkin aikaa pantoja tehdä. :)

      Poista
  2. Tosi hieno! Täytyy itsekkin tehdä!
    Tälläiset postaukset ovat todella mukavia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkäsit. Todennäköisesti tulevaisuudessa tulee lisää diy postauksia :)

      Poista