sunnuntai 21. joulukuuta 2014

21. luukku, katsaus menneeseen

 "Kolme yötä jouluun on, laskin aivan itse eilen,
kun näin silmät tonttusen.
Kynttilätkin loistaa taas, ikkunoista katsellaan,
kun lunta hiljaa putoaa."

Melkein vuosi sitten, tarkalleen ottaen tammikuun 4 päivä, asetin itselleni ja koirille tavoitteet alkaneelle vuodelle. Nyt olisi aika katsastaa miten ollaan niissä onnistuttu vai jääkö tavoite ensi vuodelle.

Akun tavoitteet vuodelle 2014:

terveys - Aku on pysynyt terveenä koko vuoden eikä herran kanssa ole käyty lääkärissä kertaakaan.

koirakavereita - Helmistä on tullut Akulle hyvä kaveri. Ollaan myös tavattu muutamia koiraihmisiä koirineen. Aku tulee kaikkien kanssa toimeen mutta ei jaksa juurikaan enää vieraiden koirien kanssa leikkiä Tahvon riepotuksen jälkeen.

enemmän koirapuistoa - Ei, koirapuistoilu on oikeastaan jätetty kokonaan pois, koska Aku ei viihdy siellä koirien kanssa ja minua ärsyttää, kun Aku kerjää vain rapsutuksia ja nameja muilta ihmisiltä ja haukkuu jos häntä ei huomioida.

vaihtelua ruokaa - nolona joudun myöntämään että Aku syö edelleen samaa ruokaa kuin vuosi sitten. Hieman on yritetty vaihtelua tuoda ruokaan erilaisella puurolla mutta laiskuuttani sekin on jäänyt vain kokeiluasteelle

lenkkejä ja uimista - Kesällä käytiin melko paljon uimassa ja Aku ui tosi hyvin pienen kehoituksen voimin. Aku tarvitsee mukaansa ihmisen jotta koira tulee hyvin uimaan. Muuten Aku viettäisi aikaansa rannalla auringonotossa.

vedon alkeet - Vetoa kokeiltiin talvella järven jäällä suksien kanssa. Muuten ei olla kokeiltu.

tokon alkeet - Akulle olen opettanut koko vuoden aikana vain sivulle tuloa ja sekin on aivan kauhean näköistä.Toko ei nähtävästi ole Akun juttu.

hellyyttä ja rakkautta - näitä Aku on saanut yllin kyllin. Olen jopa panostanut Akun kanssa touhuamiseen kahden kesken enemmän kuin vuosi sitten. Tuntui että Aku jäi kaikesta paitsi kun Tahvo tuli taloon ja aloin harrastaa agilitya ja tokoa.

Tahvon tavoitteet vuodelle 2014:

terveys - Tahvo on vieraillut eläinlääkärillä vähän pitkin vuotta. Ensin Tahvolta repesi kannuskynsi tammikuussa jonka seurauksena koiraa käytettiin eläinlääkärillä kolme kertaa. Sitten Tahvo ontui jalkaa minkä takia käytiin hakemassa lääkäriltä tulehduskipulääkkeet ja nyt viimeisimpänä Tahvolta kuvattiin luusto mistä löytyikin ikäviä uutisia. Lisäksi Tahvo on käynyt hierojalla useampaan otteeseen tämän vuoden puolella, koska ilmeisesti lonkkien takia lihakset kipeytyvät takapäästä.

koirakaverit - Tahvonkin lempikaveri on Helmi. Tahvo on myös tutustunut useampaan uuteen koiraan agilityn kautta sekä muiden koiraihmisten kautta. Tahvo on kuitenkin epävarma joidenkin koirien parissa joten ei olla oltu paljon näiden koirien kanssa tekemisissä.

koirapuistoilu - alkuun kokeiltiin Tahvonkin kanssa koirapuistoilua mutta Tahvokaan ei viihdy suuressa puistossa monen vieraan koiran kanssa. Tahvo menee enemmänkin lukkoon kaikesta hälinästä ja ihmis-/koirapaljoudesta ja istuu vain minun jaloissa tai murisee yli-innokkaille koirakavereille.

agilityn treenaaminen - tässä onnistuttiin tosi hyvin siihen asti kunnes lopetettiin treenaaminen. Tahvo kehittyi tosi nopeasti ja meillä alkoi olla paketti kasassa. Tarkoitus oli startata virallisissa kisoissa alkuvuonna 2015.

agility kisoja - Muutamissa epävirallisissa seuran kisoissa startattiin. Menestystä niissä ei tullut mutta kisajännitys helpotti omalta osaltani.

vedon alkeet - kesällä aloitin Tahvon kanssa vedon potkulaudan kanssa. Tahvolle vetovermeet päälle ja minulle potkulauta alle. Näin sain itse äkkiä hypätä laudan päältä pois jos oli tarvis ja Tahvo sai juosta hyvissä mielin. Tämäkin harrastus jää nyt pois Tahvon lonkkatulosten myötä.

tokoa ja mahd. möllitokot - Ei kumpiakaan. Painotettiin tämä vuosi agilityyn joten toko jäi lähes kokonaan unholaan.

rally-tokon mieleen palauttaminen - Agilityn lopetuksen jälkeen alettiin harrastaa rally-tokoa kaverin kanssa. Treenataan kotona kylttejä yksittäisenä ja kentälle mennään rakentamaan isompi kokonaisuus jota treenataan kisanomaisesti.

uimaan opettelu - Kovasti yritin Tahvoa opettaa kesällä uimaan mutt enemmän koira tykkää kahlaamisesta ja rannalla loikoilusta. Nyt ollaan siinä pisteessä että koira uskaltaa tulla niin syvälle kunnes maha kastuu. Tahvo osaa hyvin uida rantaan päin mutta rannasta järvelle päin uiminen ei onnistu. Tästä jatketaan ensi kesänä.

jäljestyksen alkeet - tähän ollaan nyt syksyllä panostettu kunnolla. Tahvo on selvästi käsittänyt jäljestämisen idean mutta ei vielä jaksa monia toistoja peräjälkeen. Ollaan aloiteltu namijäljellä ja pikkuhiljaa aletaan vähentää nameja jäljellä. Koira kuitenkin väsyy hyvin äkkiä ensimmäisen ja toisen pätkän jälkeen minkä takia ollaankin tehty vain hyvin lyhyitä harjoituksia.

Minun tavoitteet:

Käydä koirahierontakurssi - onnistui! Kukaan ei täälläpäin järjestänyt hierontakursseja niin minä otin ohjat käteen ja hankin meille opettajan ja kasasin ryhmän kasaan. Saatiin oikein hyvä kolmen tunnin hierontaopetus kokeneelta koirahierojalta.

jaksaa kirjoittaa tänne blogiin säännöllisesti - ailahtelevalla vaihtelulla toteutettu. Olen kirjoittanut paljon paljon enemmän kuin edellisinä vuosina yhteensä. Kuitenkin blogin puolella on tullut pidempiä taukoja vielä tänäkin vuonna.

kehittyä agilityssa ja tokossa ohjaajana - njaa, tässä en mielestäni ole oikein onnistunut, kummassakaan lajissa. Osa syy varmaan tauko Tahvon sairastumisen vuoksi. Tokoa ei ehditty edes paljon harrastaa tänä vuona. Tänä on näitä ikuisuustavoitteita.

jaksaa harrastaa ahkerasti koirien kanssa - tähän tavoitteeseen olen tyytyväinen. Molempien koirien kanssa ollaan harrastettu jonkin verran pitkin vuotta. Tahvon kanssa oli päälajina agility ja Akun kanssa vetoa ja mumojen luona vierailua. Kesällä käytiin paljon uimassa lämpimien ilmojen aikaan.

kehittyä valokuvaajana - tähän on paha mennä sanomaan mitään. Teiltähän se palaute pitäisi saada. Itse on vaikea arvioida kehitystä asiassa, jota harrastan lähes päivittäin. Edelleen kuvaaminen on enemmänkin räiskimistä silloin, kun jossakin tapahtuu jotakin.

oppia muokkaamaan kuvia kunnolla - harmillisesti ei ole ollut mahdollisuutta muokata kuvia. Lähes kaikki blogiin lisätyt kuvat ovat käsittelemättömiä. Omistan maailman hitaimman koneen joka jumittaa heti kun edes ajattelee kuvien muokkaamista. Ja joskus jos onnistuu saamaan kuvanmuokkausohjelman auki, niin kuvien muokkaaminen on vaikeaa, koska näyttöni ei näytä värejä oikein. Uutta tietokonetta tai rikastumista odotellessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti