maanantai 1. joulukuuta 2014

1. luukku, Joulun odotuksen avaus


Tästä se lähtee, nimittäin joulun odotus. Viime vuonna en joulukalenteria halunnut järjestää, mutta tänä vuonna se on täällä. Mikä olisikaan sen hauskempaa kuin pitää itse omaa joulukalenteria muille, sillä en välitä kaupan suklaakalentereista. Ensimmäinen joulukalenteri sisältää paljon erikoispostauksia ja tietoa Akusta, Tahvosta ja minusta, pysykää kuulolla.

Joulun odotus on vuoden parasta aikaa, niin myös koirien mielestä. Koirat kyttää keittiössä kun leivotaan joulutorttuja ja pipareita tai kun kinkku on yön uunissa. Joulumieli kehittyy niin koirille kuin ihmisillekin eri asioista.

Mistä minun jouluni on tehty?
  • Lumi! Lumi on ehdottomasti yksi suurin joulumielen tuoja. Nyt muutamana vuotena lunta ei ole ollut koko talvena kunnolla mutta aina sitä on jouluksi satanut. Koiratkin rakastaa lunta, ja nää saakin aina ensilumen tultua kauheita hepuleita. Ei jää epäselväksi onko lumi ihanaa! 
  •  Kynttilät ja valot tuovat oman tunnelman ennen joulua, etenkin nyt mustana aikana. On ihanaa laittaa jouluvaloja ja kynttilöitä sisälle palamaan ja viettää aikaa kynttilän valossa.
  • Koristeet, etenkin itsetehdyt ja "vanhanaikaiset" joulukoristeet ovat ihania. En niinkään pidä mistään muovisista härpäkkeistä tai liian moderneista koristeita vaan enemmän maalaisromanttisista ja pehmeistä. On myös hyvin hupaisaa kun kauppoihin ilmestyy ensimmäisiä joulukoristeita jo lokakuussa.
  • Joululauluja alan laulella ja kuunnella jo joulukuun alussa.
  • Ah, aina niin ihana jouluruoka, tuo joulumielen tuoja. Joululaatikot, karjalanpaisti, sienisalaatti, kinkku, jälkiruoat ja monet muut jouluherkut. Kinkku paistuu pari päivää ennen jouluaattoa. Aamulla herätään kinkun tuoksuun. Koirat ei tietenkään oo nukkunu koko yöhän kun ovat vahtineet paistia uunissa, ettei se vain pääse karkuun. Jouluaattona syödään aamulla riisipuuroa mantelilla.
  • Joulukuusi haetaan sisälle muutama päivä ennen aattoa. Aikaisemmin meillä oli muovikuusi, mutta aito sen nykyään täytyy olla. Kun olin nuori, se koristeltiin kaikilla löytyvillä koristeilla, mutta nyt muutaman vuoden olen halunnut koristella kuusen jonkin värimaailman mukaan, ettei kuusi ole kauhea värisirkus.
  • Perinteinen joulukiire yllättää aina viikkoa ennen joulua. Kaikkia lahjoja ei tietenkään ole ostettu vielä, eikä jouluruokia ole edes aloitettu tekemään. Jospa sitä tänä vuona olisi ajoissa näiden osalta. Toisaalta joulukiirekin kuuluu asiaan ja tuo joulumieltä ainakin minulle.
  • Jouluaattona mennään mummolle syömään ja avaamaan lahjoja. Sukulaisten kanssa käydään hautuumaalla pimeän tullen katsomassa kynttilämerta. Samalla viedään omat kynttilät tuttujen haudoille. Lahjat avataan illalla. Koiratkin saavat osansa joka vuosi lahjoista. Voi sitä riemua kun saa repiä ihan luvan kanssa paperia luun tai pehmolelun ympäriltä.

Mistä sinun joulusi on tehty? Mitä jouluperinteitä teillä on?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti