lauantai 6. joulukuuta 2014

6. luukku, itsenäisyyspäivä

Tänään juhlitaan Suomen 97. itsenäisyyspäivää. Kiitos siitä isoisillemme ja isoäideillemme, suomenhevosille ja sotakoirille. Koira on antanut osansa Suomen itsenäisyyteen vaikkakin koirista sodissa puhutaan harmittavan vähän. Lainasin kirjastosta Suomen koirat sodassa ja rauhassa -kirjan mikä osottautuikin hyvin mielenkiintoiseksi. Suosittelen lukemaan sen jos vähänkään kiinnostaa miten koiria käytettiin sodassa ja mikä on niiden tulevaisuus.

"Muinaisina aikoina sotakoira oli sotilaan seuralainen hänen sotaretkillään ja ei koira aivan huonoimmasta päästä sotakaverina ollut. Ei taisteltu vain mies miestä vastaan, vaan mies koiraa vastaan ja jälkimmäisen kamppailun lopputulos ei ollut suinkaan ilman muuta selvä, huolimatta kaksijalkaisen aseistuksesta, johon kuului sekä lyömä- että pistoase. Muinaiset sotakoirat eivät olleetkaan mitään sylikoiria."
- Einat Edström

 .
Nykyinen sotakoira, jota myös nimitetään armeijakoiraksi, tuli nykyiseen toimeensa vasta 1800-luvun keskivaiheilla. Saksalaiset totesivat ja ottivat ensimmäisenä talteen ne koirien mahdollisuudet toimia sodassa, joita nykyaikainen sota tarjoaa. Tämä hyöty on paljon suurempi kuin mitä ihmiset yleensä kuvittelevat. Koiraa käytetään sekä rintamilla että niiden takana, sekä taistelukentillä että kotiseudulla. Suomeen Helsingin poliisilaitos hankki vuonna 1909 ensimmäiset poliisikoirat Saksasta.

Viimeeksi käydyissä sodissamme koiria käytettiin:
  •  Sotavankileireillä vartiointitehtävissä
  • Valtion omaisuuden vartiointitehtävissä
  • Viestin viejinä
  • Sotapoliisien mukana esim. junapartioissa
  • Sissijoukkojen mukana jäljestämis- ja tunnustelijan tehtävissä
  • Haavoittuneiden etsinnöissä 
.
Puolustusvoimissa voidaan koiraa käyttää eri tarkoituksiin, kuten viestikoirina, partiokoirina, sotapoliisikoirina, sairaanhoitotehtävissä ja kuljetuspalveluissa. Viestitehtävissä koiraa käytetään eri joukko-osastojen partioiden yms. välisten viestien kuljetukseen. Valvonta- ja partiointitehtävissä käytetään koiraa vartiomiesten ja partioiden apuna vartioitaessa siltoja, varikoita, voimalaitoksia tai muita sotilaallisesti tärkeitä kohteita. Lääkintäpalveluksessa koiraa käytetään haavoittuneiden etsimiseen, tiedottamiseen ja näiden luo johtamiseen. Koiran löydettyä haavoittunut tai kuollut ihminen, sen oli juostava ohjaajan luokse ja opastettava hänet kohteeseen. Kuljetuspalveluissa koira kantaa automaattiaseita, kranaatinheittimiä, ammuksia, ruokaa, yms. tai vetää haavoittuneita ahkion edessä. Sotakoiria tarvitaan myös rauhan aikana. Sillo niiden tehtäväkseen kuuluu vartiointi sekä erilaiset virka-aputehtävät omilla alueillaan.

 . .
 Koiran palvelutehtävät nykyisinkään eivät juuri poikkea sota-ajoista vaikka sotaa ei Suomessa olekaan. Suomessa on edelleen käytössä virkakoiria, joiden tehtävänä on vieläkin toimia poliisin tai vaikkapa rajavartijan työparina. Poliisikoiran peruskoulutukseen kuuluu tottelevaisuus, jäljestäminen, henkilön sekä esineen etsintä sekä suojelu, aivan kuten sotatehtävissäkin. Koirat erikoistuvat lisäksi joko pommien, huumausaineiden tai kuolleen henkilön etsintään.

.
Käytössä on myös muunlaisia palveluskoiria, kuten homekoiria, opaskoiria ja avustajakoiria. Näissä ammateissa koira peittoaa ihmisen mennen tullen tarkan nenänsä ja vaistojensa takia. Koira haistaa homeen vaikka pintamateriaalissa ei olisi merkkiäkään homeesta. Opas- ja avustajakoirat korvaavat täyspäiväiset ihmisavustajat toimimalla apua tarvitsevan lisäkätenä ja tiennäyttäjänä.  Koiran apu tuo itsenäisyyden avustettavalle, ja onhan koirasta myös paljon iloa avustettavalleen.

Yhteenvetona voidaan todeta että koira on ollut tärkeässä roolissa Suomen itsenäisyyden saamiseksi ja on sitä vieläkin.
HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti