sunnuntai 20. joulukuuta 2015

20. luukku, Kuukauden temppu

Jouluotsikko
Pahoitteluni joulukalenterin kahdesta puuttuvasta luukusta. Henkilökohtaisten syiden takia en ole ehtinyt/jaksanut panostaa blogiin saatikka netissä surffailuun. Sanotaanko näin että meille saapui kaksin kerroin mustempi joulu ja sitä joudutaan valaisemaan kahdella uudella kynttilällä. Sen enempää en viitsi asiaa puida, mutta toivottavasti ymmärrätte joulukalenterin vajauden.

Nyt kuitenkin asiaan, kuukauden temppu -osio nostaa päätään jälleen. Pitkä tovi ehti vierähtää edellisestä tempusta, mutta nyt on aika taas esitellä uusi temppu. Tämän kerran temppu ei itseasiassa ole Tahvolle uusi, vaan oikeastaan Tahvon yksi lempi tempuista. Meillä sitä kutsutaan kököttämiseksi, muilla ehkä kurreksi, mangustiksi, kerjäämiseksi... onhan näitä. Eli kyseessä on siis kurretemppu, jossa koira istuu etutassut ilmassa tasapainotellen itseään. Temppu vaatii koiralta hyvää tasapainoa, joka kyllä kehittyy temppua opetellessa. Eli ei siis kannatta hätääntyä jos koira ei heti opi temppua tai se ei kykene kököttämään pitkiä aikoja. Tasapainon ja syvien lihasten kehittyminen ottaa aikansa. Tahvolle temppu opetettiin namilla houkuttelemalla, mutta jos koira ei esim. piittaa namista, tempun voi opettaa myös esim. kosketuskepillä.



Vaihe 1
Ensimmäiseksi houkuttele koiraa kurottamaan namiin. Vie nami koiran kuonon luokse pään päälle ja nosta kättä sen verran että koira ylettyy namiin kurottelemalla. Vähitellen nostat kättä jotta koira alkaisi nostaa tassuja pois maasta. Ensi alkuun riittää toisen tassun irtoaminen ja vähitellen molempien. Liukas laminaattilattia ei ehkä ole paras mahdollinen alusta tempun opettamiseen (niin kuin videolla on), koska koira ei saa riittävää tukea lattiasta, vaan liukuu taaksepäin. Ite suosittelen matolla treenaamista.

Vaihe 2 ja 3
Nosta kättä hieman enemmän jotta koira nostaa molemmat jalat lattiasta ylös. Vähitellen voit alkaa lisätä temppuun käskysanaa, kun koira on tajunnut että molemmat jalat täytyy nostaa yhtä aikaa. Muista pitää kriteeristä kiinni, mutta älä yritä edetä liian nopeasti, varsinkin jos koiralla ei ole aiempaa tasapainottelukokemusta. Lisää käden ja koiran välille koko ajan hieman lisää etäisyyttä.

Vaihe 4
Kun koira on tajunnut jutun idean niin sitä voi avustaa kököttämisessä. Ite pyysin koiran jalkojen välistä ja houkuttelin sen kököttämään namin avulla. Itse tuin samalla koiraa jalalla. Koira siis kököttää hakien tasapainoa jalastani.

Vaihe 5
Taas lisätään hieman etäisyyttä ja pienennetään käsiapua. Tahvon kohdalla joudun pitämään kriteeristä kiinni, milloin koira saa palkan, koska Tahvo on alkanut "rukoilla" tempun aikana, eli huitoo etutassuilla ilmaa. Palkka tulee vain silloin kun tassut ovat riittävän paikoillaan.

Vaihe 6
Jätä vähitellen käsiapu pois, jos et sitä halua käyttää. Vahvista käskyä ja lisää etäisyyttä koiraan.

Näin saatiin kököttävä kurrekoira. Melko hauskan näköinen tuo temppu on, ja Tahvokin rakastaa tätä temppua ja tarjoaa kököttämistä aina kun on kyseessä jokin herkku. Hupsu kerjääjä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti