keskiviikko 2. joulukuuta 2015

2. luukku, hätävara

Jouluotsikko

Jokaisella koiranomistajalla tulisi olla jonkinnäköinen ensiapuvarasto niiden yleisimpien ja tavanomaisimpien onnettomuuksien ja haavereiden hoitoon. Ja miksei myös ennaltaehkäisyyn. Parasta on kun tarvittavat välineet löytyvät yhdestä ja samasta paikasta käden ulottuvilta, silloin kun niitä tarvitaan. Mikä siis olisikaan parempi kuin ensiapulaukku, jossa on tarvittavat hoitotarvikkeet.

Meillä tarvittavat hoitotarvikkeet eivät ole koskaan siellä missä niitä tarvitaan. Harvemmin sitä suurempia haavereita sattuu kotona lääkekaapin läheisyydessä, vaan aina reissun päällä. Olisihan se ihanaa kun olisi mukana kulkeva pussukka missä olisi kaikki ensihätään tarvittavat tavarat. Minäkin retkeilen nykyään koirien kanssa enemmän kuin aiemmin niin ihan turvallisuuden lisäämiseksi pieni ensiapulaukku olisi käytännöllinen. Kaupoissa myytävät koirien ensiapulaukut on tultu koluttua useampaan kertaan, mutta koskaan yksikään malli sisältöineen ei ole viehättänyt. Jos ulkokuori on ollut siedettävän näköinen, niin sisältö on ollut niin aneemisen suppea, että sen täydentämiseen olisi täytynyt käyttää aikaa. Koska olen pihi ja nirso niin helpommalla pääsin kun tein taas itse.
IMG_1556
Pihiyden perikuvana kierrätin ja käytin omatekoiseen ensiapulaukkuun kotoa löytyneitä tarvikkeita: viime vuonna ostettua harmaata askarteluhuopaa, jostakin ratkottua vetoketjua ja kuvioimiseen jämähuopapaloja. Kaavatkin piirsin sanomalehdelle omasta päästä, kun en viitsinyt lähteä ostamaan voipaperia. Kierrätys kunniaan! Leikkasin ja ompelin jokaisen reunan kaksinkertaisesta huovasta, jotta pussukasta tulisi napakampi ja se kestäisi muodossaan myös tyhjänä. Vetoketjun ompelin nurjalta puolelta kannen ja reunojen kanssa yhteen, mutta siistimpi lopputulos olisi varmasti tullut, jos olisi ommellut vetoketjun reunat huopapalasten väliin. Jälkiviisaana on hyvä tuumailla. Kannen kuviointi on ommeltu suoraan kannen läpi peruspistoilla reunoja myöten. Ompelin vielä lopuksi kevyet koristereunat jokaiseen saumaan ja samalla pussukka sai vielä hieman lisää ryhtiä. Loppujen lopuksi pussukasta tuli ihan kiva, vaikka itse sanonkin. Ensiapupussukasta tuli 16cm leveä, 12cm syvä ja 6cm korkea, ja sinne mahtuu hyvin kaikki tarvittava ensiapusälä.
IMG_1566
Pussukan sisältö on suurimmaksi osaksi lääkekaapin löytöjä, joskus aiemmin ostettuja tarvikkeita. Ostin pussukan täytteeksi vain itse liimautuvaa sidettä, kaksi rullaa sideharsoa ja yhden rullan joustosidettä. Loput tarvikkeet löytyivät jo kotoa. Pussukan hinnaksi tuli yhteensä noin 5€ kun ei laske jo kotoa löytyneitä sisältöjä. Säästin siis huomattavasti rahaa ja sain sellaisen pussukan kuin haluan.

Mitä pussukka sisältää?
  • 1 kpl steriilit käsineet
  • 1 kpl pinsetit
  • 1 kpl teippiä
  • 2 kpl isoja sidetaitoksia
  • 1 kpl pieniä sidetaitoksia
  • 1 kpl sakset
  • 1 kpl joustoside
  • 2kpl puhdistusliinoja
  • 1 kpl itse liimautuva side
  • 2 kpl sideharsorulla
  • 1 kpl puhdistusneste
  • 1 kpl 10ml ruisku
  • 1 kpl kuumemittari
  • 1 kpl punkkipihdit
  • 2 kpl vanupuikkoja
  • vanua, kyypakkaus (ampiaisen pistoihin) ja pieni pyyhe (ei näy kuvassa)
IMG_1571
Ensiapupussukan lisäksi meiltä löytyy lääkekaapista mm. ripulilääkettä, korvanpuhdistusainetta ja suuhuuhdetta. Joskus täydennysinnon kasvaessa meille kannattaisi vielä ostaa hiilitabletteja, parafiiniöljyä ja särkylääkettä. Eihän ennakoiva ja ylisuojeleva koiran omistaja ole yhtään pahasta, onpahan ainankin varauduttu vaikka niitä ei (toivottavasti) koskaan tarvitsisikaan käyttää.

Minkälainen on teidän koirien lääkekaapin sisältö? Omistatko koirien ensiapulaukkua? Onko sitä koskaan jouduttu käyttämään?

12 kommenttia:

  1. Aivan ihanan näköne pussukka! Sisäinen ompelijani heräsi esiin, mutta uskon, että lopputulos ei vastaisi toivottua! ':D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä aliarvioi itseäsi, eihän sitä tiedä vaikka siitä tulisi kuinka hieno :) Kannattaa sitä ainakin kokeilla, saatat yllättyä :D

      Poista
  2. IHANA toi pussukkamikälie!!! Teitkö ite?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensiapupussukka. Joo ihan itse tein omin pikku kätösin :)

      Poista
  3. Vautsi, onpa upea! Olet taitava käsistäsi :) Itseltäni ei tuollainen luonnistuisi laisinkaan.
    Jonkinlaisia ensiapuvälineitä meiltä löytyy koirallekin, mutta niille pitäisi kehitellä joku tuollainen kätevä pussukka. Kävin keväällä koirien ensiapukurssilla ja sieltä sitten ostin joitakin sidetarpeita yms. Vielä ei ole kertaakaan tarvittu käyttää ensiapuvälineitä, mutta on ne hyvä olla olemassa, kun eihän sitä koskaan tiedä, mitä sattuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Se on se jos et omista yhtään ensiapuvälinettä niin aivan varmasti koira satuttaa itsensä ja joudut ensitöiksesi lähtemään apteekkiin ostamaan paikkaussarjaa. Ainakin näin meillä. Koirat sairastuvat viikonloppuisin kun ei pääse eläinlääkärille ja pitää odottaa koko pitkä viikonloppu ennen kuin saa osaavan ihmisen diagnoosin :D

      Poista
  4. Oot kyl tosi hienon ensiapupussukan saanu tehtyä! Meiltä ei löydy ensiapulaukkua, mutta olisi kyllä ihan hyvä hommata :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :)
      Sellanen kyllä kannattaa hankkia, ei sitä koskaan tiedä joutuuko käyttämään.

      Poista
  5. Vautsivau mikä pussi! Ihan hullunhieno <3 Ja ennenkaikkea, tosi näppärä ja kätevä :)

    Ensiapulaukku löytyy niin autosta kuin kotoakin ja täytyy kyllä olla tyytyväinen, että se löytyy myös autostakin. Viime kesänä oltiin mökillä kaukana kaikesta ja Martalta katkes myöhään illalla kannuskynsi. Onneksi muistin autossa olevan ensiapulaukun ja sai sieltä siteet+puhdistusaineet näppärästi :) Ilman sitä olisi voinut olla tuskaista elää seuraavaan aamuun..

    Nyt oon muutenkin kiinnittänyt paljon ensiapuun huomiota. Kotoa löytyy ensiapukirja ja tarvikkeita ihan mukavasti. Ja nyt tuli jopa täytettyä ja tarkistettua ensiapulaukku - se kun monesti unohtuu ja sitten tarvikkeet voivat ollakin hädän hetkellä puuttelliset :/ Toivotaan kuitenkin parasta, että ensiapulaukku kulkee mukana ihan "turhaan" ;)

    VastaaPoista