keskiviikko 9. joulukuuta 2015

9. luukku, koirien jouluherkku

Jouluotsikko
Joulu tulee ja samalla tulee kuvioihin kaikki ihanat jouluherkut. Kaikki koiran omistajat varmasti tietävät että suklaa ei sovi koirille, eikä joulukinkkua kannata syöttää nelijalkaisille ystäville. Mutta tiesitkö, että joulupipareitakaan ei suositella koirille? Ihmisille suunnatut joulupiparit sisältävät ruokasoodaa, mikä voi aiheuttaa kaasun kerääntymistä koiran vatsaan. Joulupipareissa on myös valtava määrä sokeria, mikä on koirille täysin turha raaka-aine. Se aiheuttaa varsinkin pidemmällä käytöllä painon nousua ja pahimmillaan diabetesta. Joidenkin lähteiden mukaan myös kaneli ja kardemumma ovat ihmisille vaarallisia suurina määrinä käytettyinä, joten tätä voi soveltaa myös koiriin.
IMG_2132
Itse olen sen verran huono koiran omistaja että myönnän antaneeni koirille jouluisin pipareita. Tosin eivät ne ole siihen kuolleet, eivät ole edes oireilleet mitenkään. Ehkä tässäkin vaikuttaa se kuinka paljon pipareita koirille syöttää. Muutamista herkuista joulun aikaan tuskin on mitään haittaa, ainakaan näillä isoilla koirilla. Päätin nyt kuitenkin kokeilla koiraystävällisempää piparireseptiä ja paistaa koirille omat joulupiparit.  Alunperin suunnittelin lihaisampaa pipariversiota, mutta ne eivät varmaan olisi säilyneet kovin kauan. The Mutiaiset jakoivat joulukuun alussa hyvän oloisen piparireseptin jota päätin käyttää. Resepti oli helppo ja lähes kaikki tarvittavat ainekset löytyivät jo kotoa.
Taikinaan tarvitset:

2,5 dl kaurahiutaleita
75g margariinia
4dl kuumaa vettä
(pieni muru lihaliemikuutiota)
 
2 dl hyla-maitojauhetta
2 dl peunajauhoja
1 vatkattu muna
7,5 dl grahamjauhoja


Tee lihaliemi ja seikoita kaurahiutaleet ja margariini nesteeseen. Anna seoksen jäähtyä ja sekoita joukkoon maitojauhe ja vatkattu muna. Sekoita perunajauhot tilkkaan vettä ja lisää ne taikinaan. Lopuksi lisää pikkuhiljaa grahamjauhot hyvin sekoittaen ja vaivaa taikina jäykäksi. Kauli taikina levyksi ja leikkaa piparimuoteilla paloiksi. Paista 175°C n. 50 min. Keksit kovettuvat jäähtyessään.
IMG_2110
Ite vähän sovelsin ohjetta. Meillä ei ollut maitojauhetta, joten sekoitin perunajauhot tilkkaan maitoa ja näin sain lisättyä maidon taikinaan. Grahamjauhotkin vaihdoin puoliksi tavallisiin vehnäjauhoihin, koska toiset loppui kesken. Lihaliemen laitoin ohjeessa sulkuihin, koska mielestäni koirat eivät tätä tarvitse, mutta jos joku sen haluaa taikinaan laittaa niin ei siitä varmaan koirille ole mitään haittaa. Lopputulos oli leipätaikinaa muistuttava taikina. Paistaessa piparit pullisteli ja niihin tuli paljon ilmakuplia, joten suosittelen pinnan pistelyä ennen paistamista. Vähän ihmettelin tuota ohjeen paistoaikaa, koska miulla piparit oli uunissa 30 min ja tuntu että ne melkein palaa pinnasta, tosin taisivat olla liian ylhäällä uunissa. Loppujen lopuksi pipareista tuli kovia ja hyviä herkkuja koirille. Ja valmistui taikinasta pieni turhakekin, koirien piparkakkutalo.
IMG_2126

Mitenkäs teillä koirat herkuttelevat jouluisin?

Vai poikkeaako koirien ruokinta joulunkaan aikaan?

2 kommenttia:

  1. Hei näitä vois tehdä! Miten kannattaa säilyttää?? Viime jouluna tein aika lihaisia herkkuja ja ne sit homehtu :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen että nuo säilyy ihan kuivassa huoneenlämmössä joulun ajan, koska ne on niin kovia. Ei miulla oikein mitään muuta säilytysehdotusta ole. Vähän epäilen ettei nuo homehdu, ainakin jos vertaa ihan ihmisten pipareihin.

      Poista